Ermenistan Êzidî Soykırımı'nı tanıdı

Ermenistan Parlamentosu, Êzidîlere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıdı.

Ermenistan Parlamentosu, 2014 yılında DAİŞ ve bazı çeteler tarafından Êzidîlere karşı işlenen suçları ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etti. Karar 91 'evet' ve 1 'çekimser' oyla kabul edildi.

'TANIYOR VE ŞİDDETLE KINIYORUZ'

Tasarının karar metninde şunlar kaydedildi:

“Ermenistan, insan hakları savunması, BM Sözleşmesi’nde dahil edilen hedef ile ilkelerine sadakatini yeniden teyit ederek, uluslararası toplumun soykırım suçunu önleme ve cezalandırma çabalarını, devletlerin milli ve dini azınlıklarının haklarına saygı duyma yükümlülüklerini önemseyerek, Ermenistan’ın ve Ermeni halkının soykırımları önleme yönelik mücadelede taahhüdünü vurgulayarak, 2014’te Irak’ta terör örgütlerinin kontrol altında bulunan bölgelerde Êzidî halkına uyguladığı soykırımı tanıyor ve şiddetle kınıyor.”

'SUÇLULAR CEZALANDIRILMALI'

Ermenistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Rostem Mahmudyan, soykırım suçunun araştırılması için uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulundu. Kendisi de Êzidî olan Mahmudyan, "Bu korkunç suçlar, Ermeni toplumuna karşı 1915-1923 yılları arasında işlenen soykırım suçlarıyla, doğası itibarıyla büyük benzerlik gösteriyor. Yasanın geçmesini sağlamak yetmez, ayrıca uluslararası topluma bu suçları araştırma çağrısı yapmak ve bu suçları işleyenlerin sorumlu tutulmasını sağlamak da önemli" dedi.