Erdoğan Yücel'i bırakacak, Almanya da silah verecek

Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu gazeteci Deniz Yücel üzerinden kirli bir pazarlık peşinde olduğu ortaya çıktı.

Çavuşoğlu ile yapacağı görüşme öncesinden konuşan Alman Dışişleri Bakanı Gabriel "Deniz Yücel bırakılsın, biz de Türkiye'ye silah ihracatına onay veririz" dedi.

Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Sigmar Gabriel ile görüşmek üzere bugün Almanya'ya geliyor. Gabriel'in geçtiğimiz Kasım ayında Antalya'ya yaptığı ziyarete karşılık olarak iade-i ziyaret kapsamında Gabriel'i memleketi olan Goslar'a gidecek Çavuşoğlu'nun Merkel hükümetiyle yeni pazarlıklar yapması bekleniyor.

Ziyaret öncesinde Gabriel, Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarına ilişkin önemli bir açıklama geldi. Haftalık yayınlanan Der Spiegel dergisinin yeni sayısına konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gabriel Ankara'ya şu çağrıyı yaptı:

"Türkiye NATO üyesi ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede ortağımız. Ancak buna rağmen federal hükümet Türkiye'ye yönelik çok sayıda silah ihracatına onay vermiyor. Deniz Yücel vakası çözüme ulaşmayana kadar bu durum değişmeyecek."

Türkiye'deki Alman tutukluların durumunun Almanya için önemli olduğunu vurgulayan Bakan Gabriel "Birbirimizle konuşmadığımız sürece her iki ülke arasındaki ilişkiler düzelmeyecek" diyerek pazarlık için kapıların açık olduğunu ima etti.

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr ise dün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu'nun ziyaretine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Ziyaretlerin iki tarafın ilişkilerin düzenlemesi için gösterdiği çabanın bir işareti olduğunu söyleyen sözcü her iki bakanın görüşmesinde çeşitli konuların ele alınacağını bildirdi. Sözcü, bu konuların başında ise Türkiye'deki Alman tutukluların durumu olduğunu söyledi.

Erdoğan rejiminin rehinlerinden insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in 25 Ekim günü tahliye edilmesi ardından Berlin-Ankara sıcak ilişkiler dönemi yeniden başlamıştı. Steudtner'in ardından Meşale Tolu ve son olarak da David Britsch'in de serbest bırakılmasıyla Türkiye'de son dönemlerde siyasi amaçlı tutuklanan Alman vatandaşlarının sayısı 7'ye düşmüştü. Ancak Erdoğan iktidarının Alman rehineleri neyin karşılığında serbest bıraktığı kamuoyuna açıklanmıyor.

Gabriel'in sözlerinden sonra rehinelerin silahlarla takas edileceği anlaşılıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Gabriel, Türkiye'nin birçok kez silah almak için başvurduğunu, ancak bunların ret edildiğini söylemişti. Gabriel "Türkiye'nin silah talepleri bekletiliyor" bilgisi vermiş ve böylelikle ilk kez bir NATO ülkesi bir başka NATO ülkesinin silah talebini geri çevirdiği ortaya çıkmıştı.

SİLAH SATIŞI DURMADI, AZALDI

Almanya'da silah firmalarının yurt dışına yaptığı satışlara hükümetin onay vermesi gerekiyor. Ancak bu süre zarfında Merkel hükümeti ve Erdoğan rejimi arasındaki gerginlik ve krizlere rağmen, Almanya'nın Türk devletiyle silah ticaretini sürdürüyor. Sadece 2017 yılının ilk dört ayında Türk ordusu Alman silah firmalarından 5 milyon 600 bin Euro değerinde silah ve mühimmat satın aldı.

Bu bilgiler geçtiğimiz Ağustos ayında Alman Ekonomi Bakanlığı'nın, Sol Parti'nin Türkiye ile yapılan silah ticaretine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta ortaya çıkmıştı. Ayrıca geçtiğimiz yıl Alman silah firması Rheinmetall'in Türkiye'de 7 milyar Euro değerinde bin panzeri üreteceği ortaya çıkmıştı. Erdoğan'ın Kasım 2015'te Rheinmetall'in menajerlerini bu iş için sarayına davetinin fotoğrafları da basında yer almıştı.

Ancak öyle anlaşılıyor ki Erdoğan rejimi Şubat 2017'de İstanbul'da gözaltına aldığı Die Welt Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel üzerinden kirli pazarlık peşinde. Yücel, Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-postalarına ilişkin haberlerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğünde 14 Şubat’ta gözaltına alınmıştı.

Erdğan’ın  "PKK'li" ve "Alman ajanı" ilan ederken, hakkında hâlâ bir iddianame hazırlanmayan Yücel, aylarca tecritte kaldı. 4 Kasım günü Alman polisinin Düsseldorf'ta Kürtlere saldırması ve aynı gün Gabriel ve Çavuşoğlu'nun Antalya'da yaptığı gayri resmi görüşme sonrası Yücel tek kişilik hücreden çıkartıldı.