Erdoğan sınır dışı edildi!

Erdoğan Hamburg’da yapılan G20 zirvesinin ardından apar topar Almanya'yı terk etti. Almanya'da zirve dışında hiçbir etkinliğe katılmasına izin verilmeyen Erdoğan için resmi uğurlama töreni düzenlemedi, G20'nin aile fotoğrafına da katılmadı.

Cuma ve Cumartesi günleri Almanya'nın Hamburg kentinde gerçekleşen G20 liderler zirvesinde "Hoş gelmedin diktatör" şeklinde karşılanan Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve biter bitmez Türkiye'ye döndü.

Erdoğan'ın Almanya'ya gelişi nedeniyle yandaşları birçok kentte düzenlemek istedikleri etkinliklere izin verilmemesi üzerine Türk cumhurbaşkanı son olarak Hamburg'daki Türk konsolosluğuna gitmek istemişti. Ancak Alman yetkililerin buna da izin vermemesi üzerine Erdoğan zirve boyunca sadece kaldığı otel ile zirvenin gerçekleştiği fuar merkezi arasında gidip-geldi.

ERDOĞAN YASAKLARI İTİRAF ETTİ

Dün gece Türkiye'ye dönmeden önce son bir kez basının karşısına çıkan Erdoğan, Alman hükümetine yönelik öfke dolu sözler sarf etti. Alman yönetiminin salon toplantısı yapmasına müsaade etmediğini söyleyen, kendisine uygulanan yasakları şöyle anlattı:

"Salon toplantısı yapmama tahammül edemediler. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı’na Almanya’da konuşma izni vermeyenler, kusura bakmasınlar, özgürlüklerden bahsedemezler. Bu bumerang gibi döner, kendilerini vurur. Salon toplantısını bırakın, telekonferansla buradaki vatandaşlarıma seslenmeme müsaade etmemişlerdir.”

AİLE FOTOĞRAFINA KATILMADI

Alman başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde gerçekleşen zirvenin ardından G20 ülkelerinin lideri ve eşlerinin katıldığı bir aile fotoğrafı çekildi. Ancak Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan söz konusu bu fotoğraflarda yer almadı.

Erdoğan ayrıca G-20 Liderler Zirvesi'nin klasik müzik etkinliğine ve liderlerle akşam yemeğine de katılmadı. Erdoğan ve eşinin dün akşam düzenlenen Beethoven’ın 9. Senfonisi’ konserine katılmaması üzerine ön sıralardaki iki koltuk boş kaldı. Erdoğan ve Türk heyeti bu süre zarfında zamanını yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı otelde geçirdi.

MERKEL: ERDOĞAN İLE GERGİNLİĞİMİZ SÜRÜYOR

G20 Liderler Zirvesi'nin sonunda basın toplantısı düzenleyen Alman başkanı Merkel ise Erdoğan rejimi ile gerginliğin sürdüğüne dikkat çekti. Erdoğan'ın talebi üzerine ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Merkel "Bu görüşme aramızda derin farklılıklar olduğunu açıkça ortaya koydu ve bunlar hasıraltı edilebilir nitelikte değil" diye konuştu.

Türkiye'de son bir yılda yaşanan tutuklamalar ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretinin engellenmesini örnek olarak gösteren Merkel, gerginliğin önümüzdeki süreçte de sürebileceğini ima etti.

ERDOĞAN GİTTİ YASASI KALDI!

16 Nisan referandum sonrası ilk kez Almanya'ya gelen Türk cumhurbaşkanı ardından "Erdoğan yasasını" bırakarak gitti. Federal hükümet, Temmuz ayının başında yabancı siyasetçilerin Almanya'da yapacakları mitinglere kısıtlama getiren yasayı kabul etmişti. Kamuoyunda "Erdoğan yasası" olarak bilinen yeni yasa, G-20 zirvesi öncesine denk gelmişti.

Bunun üzerine AKP yandaşları Almanya'nın büyük kentlerindeki Türk konsolosluklarda Erdoğan'ın katılacağı etkinlikler organize etmeye başladılar. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin yıldönümüne getirilmesi planlanan etkinliklerde Erdoğan Almanya'nın topraklarında siyasi bir şov yapmayı planlıyordu.

Ancak Dışişleri Bakanı sözcüsü Martin Schäfer Erdoğan'ın ancak Federal Hükümet'in izniyle Türk konsolosluklarında konuşma yapabileceğini söylemişti. Türk hükümetinin önceden Alman Dışişleri Bakanlığı'na başvurması gerektiğini belirten sözcü "Başvuru incelendikten sonra hükümetimiz izin verebilir" uyarısını yapmıştı.

Erdoğan cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya'daki son konuşmasını 2015 yılının Mayıs ayında Karlsruhe'de yapmıştı. Temmuz 2016'da ise Köln'de gerçekleşen AKP mitingine Erdoğan'ın video ile bağlanmasına izin verilmemişti. 16 Nisan referandumu öncesi Almanya'nın AKP mitinglerine izin vermemesi üzerine Erdoğan, Almanya yönetimini Nazi rejimine benzeterek birçok hakarette bulunmuştu.