Erdoğan emretti Türk yargısı HDP'lilere soruşturma başlattı

Erdoğan'ın HDP'ye dönük tehditleri sonrası Türk yargısı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'den sonra HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım hakkında da Efrîn'e ilişkin sözlerinden dolayı soruşturma başlattı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Efrîn'i işgal girişimiyle ilgili HDP'yi tehdit etmesinin hemen ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım hakkında Efrîn'e dair yaptıkları açıklama ve sosyal medya hesapları üzerindeki açıklamalardan dolayı soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın açıklaması şöyle: "HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında Twitter’da paylaştığı 'Efrîn’i işgale kalkmak Kürt halkına topyekun saldırı ve savaş demektir. Buna karşı sessiz kalmak onursuzluğu kabul etmektir. Onurlu halkımız dört parça Kürdistan’da gereken cevabı verecektir. Gün harekete geçme günüdür' sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve suç işlemeye tahrik' suçlarından inceleme başlatılmıştır. HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında Twitter da paylaştığı 'Efrîn’den Türkiye’ye bir saldırı olmadığı halde oraya bir operasyon, başarılı olursa ülkeyi iç savaşa sürükler, başarısız olursa darbeye zemin oluşturur' sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan soruşturma başlatılmıştır."

Efrîn'e dönük saldırıları protesto etmek için DTK, HDP, TJA ve DBP tarafından HDP Amed İl Örgütü önünde yapılmak istenen, ancak polisin müdahale ettiği eylem için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan jet soruşturma kararı almıştı. Başsavcılık, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Erdoğan, Efrin'i işgal girişimine ilişkin olarak HDP'ye, "Ey HDP, ey KCK, ey PKK nerede sokağa çıkarsanız biliniz ki güvenlik güçlerimiz sizin boynunuzdadır" tehdidini savurmuştu.