Erdoğan'a: Bu ülkeden gidecek olan sensin!

HDP çatısı altındaki farklı inanç ve halklardan temsilciler, Erdoğan'ın ırkçı sözlerine "Bu topraklardan gidecek olan sensin" diye yanıt verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü Halklar ve İnançlar Komisyonu, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, "İstiyorsanız Kuzey Irak'ta Kürdistan var. Defolun oraya gidin" şeklindeki ırkçı sözlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Taksim’de bulunan Hill Otel’de düzenlenen toplantıya, Komisyonda yer alan farklı inanç ve halklardan temsilciler katıldı.

'KİMSENİN HADDİ DEĞİL!'

HDP Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, bir Êzidî olduğunu; evlerinin, mezarlarının bu topraklarda olduğunu ve köklerini bu topraklardan söküp atmanın kimsenin haddi olmadığını söyledi. Barış, Erdoğan’a şu sözlerle yanıt verdi: “Erdoğan sarf ettiği sözler, kökü buraya dayanan çınarları yangına vermektir. Êzidîler’in çok güzel bir sözü var; ‘Ateş yaşatır.’ Ateş, ormanları yakmak için değildir. Bu halklar ormanını yakmanıza izin vermeyeceğiz. Êzidî olarak size vereceğimiz cevap şudur; gelin bu topraklarda mezarlarımızı sayalım. Gidecek olan sizsiniz. Haddinizi bileceksiniz. Haddini bileceksin. Gitmesi gereken biri varsa, o da sensin.” 

'GİDECEK OLAN SENSİN!'

Barış, “Bu nefret suçudur. Erdoğan suç işliyor” diyerek, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Barış, Erdoğan'a tepkisini sürdürerek, "Direnmek için önümüzde ne varsa yapacağız.  Çünkü biz halkız sen ise tiransın. Gidecek olan sensin. Biz gitmeyeceğiz” dedi.

Süryani halkı temsilcisi Edip Arslan ise, Süryanilerin yüzde 95’nin bu topraklardan kaçmak zorunda kaldığını hatırlattı. Arslan, “İlkokula başladığımda Mardin’de sayımız 50 binden fazlaydı. Hakkari yöresinde ise 30 bin kişi vardık. Şimdi ise 3 bin kişi o bölgelerde ya var ya yok. İstanbul’da 15 bin Süryani olduğu belirtiliyor ama bunların çoğu asimile edilmiş" diye konuştu.

'DİRENECEĞİZ, TOPRAKLARIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ'

Demokratik Alevi Derneği (DAD) Üyesi Hüseyin Özcan da, “Gitmesi gereken biri varsa, o da Erdoğan’dır” derken, DAD Üyesi Nergiz Güzel de, “Kimsenin bizi kovmaya hakkı yok. Direneceğiz ve topraklarımızı bırakmayacağız” diye konuştu.

Laz halkından Aylın Hacaloğlu ise, “Erdoğan bu konuda yetkili değildir. Buna halklar karar verir. Cumhurbaşkanı bütün halkları kapsayan bir dili kullanmalıdır. Halklar arasındaki iletişimleri dinamitlememelidir” şeklinde konuştu.

'KÜRTLERE HAKARET'

Doğu ve Güney Doğu Dernekler Federasyonu (DGD) Başkanı Abdulhekim Daş ise Erdoğan'ın 'kayyumlarla medeniyeti götürdük' sözlerine de, "Kürt dili, medeniyet dilidir. Biz medeniyeti onlardan önce gördük. Erdoğan bu sözleri ile Kürtlere hakaret ediyor” diye yanıt verdi.