Erdoğan İdlib’de kendi "teröristlerini" ayrıştırabilecek mi?

Rusya merkezli Stratejik Trendler Araştırma Merkezi Başkanı İvan Konovalov’a göre Türkiye’nin İdlib’de “muhaliflerle teröristleri birbirinden ayrıştırması neredeyse imkansız”.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan askeri stratejist İvan Konovalov, 7 Eylül’de Tahran’da Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılan üçlü zirveye rağmen görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti.

Konovalov, “Rusya, İran ve Türkiye arasında Suriye ve İdlib konusunda görüş farklılıkları var” dedi.

Rusya ve İran açısından en sorunlu ilişkinin Türkiye ile olduğuna dikkat çeken Konovalov, “Çünkü Türkiye’nin İdlib’te büyük çıkarları var. Şu anda Ankara, İdlib’teki muhaliflerle teröristleri ayrıştırmaya çalışıyor ancak bu çok kolay değil. Bence neredeyse imkansız” diye konuştu.

“Terörist kim?” sorusunun ülkelerin dış politikalarına ve Suriye meselesine yaklaşımlarına göre değiştiğine ifade eden askeri stratejist, “Mesela yasal ordu (Suriye ordusu) ve hükümete karşı savaşan ÖSO’yu muhalefet olarak göstermeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Konovalov, “Ancak bu Şam açısından oldukça kuşkulu çünkü bu gruptakiler birçok kez bir gruptan ayrılıp bir başkasına katıldılar. Hangi tarafta savaştıklarını anlamak neredeyse imkansız” diye ekledi.