Enerjide Rus-Hint yakınlaşması
Enerjide Rus-Hint yakınlaşması
Enerjide Rus-Hint yakınlaşması
Rusya ve Hindistan arasında başta enerji, havacılık, uzaycılık, kimya, eczacılık, otomotiv, finans, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon ana başlıkları atında 20 anlaşma imzalandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11 Aralık’ta Hindistan’a yaptığı resmi ziyarette üzerinde uzlaşıya varılan 15 yıllık Stratejik ortaklık Rus Hint ilişkilerini görülmemiş bir düzeye çıkardı.
RUSYA NÜKLEER SANTRALLERİ HİNDİSTAN’DA
Aralarında barışçıl amaçlı nükleer çalışmalarında bulunduğu 25 belgenin imzalandığı Rus Hint üst düzey görüşmelerine birçok Rus sanayi ve iş çevresi de katılmıştı. Rusya’ya Ukrayna Rusça konuşan bağımsızlıkçı bölgelere verdiği destekten dolayı başlayan ABD ve AB ambargosu, Rusya’nın dışa açılımı için ateşleyici bir rol oynadı. Rusya, enerji ünitelerinin inşaatı, doğal uranyum üretimi, nükleer yakıt üretimi ve nükleer atıkların geri dönüşümü konularında Hindistan’da çalışma planlarını kararlaştırdı. Rusya- Hindistan ortaklığı Hint coğrafyasında 10’dan fazla enerji ünitesi inşa edecek. İnşa edilecek enerji ünitelerine daha önceden karara bağlanan Kudankulam nükleer santrali dahil değil. Plana göre bu santralde, 2015 yılında, ikinci ünite hizmete girecek. Üçüncü ve dördüncü ünitelerinin yapımı için de anlaşmaya varıldı. Bu alanda Rusya ve Hindistan, bugüne kadar görülmemiş bir işbirliği düzeyine ulaştı. Konunun uzmanları yapılan nükleer çalışma anlaşmalarının sıradan bir hizmet, ürün veya teknoloji ticaretinden çok Rusya’nın Hindistan’da başlı başına bir sektör oluşturulması olarak yorumlanıyor.
HİNDİSTAN PETROL VE GAZ ŞİRKETLERİ RUSYADA
Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden olan Rusya karşılıklı stratejik ortaklık çerçevesinde Hint petrol şirketlerini petrol ve doğalgaz keşfi ve üretimi için Sibirya ve Yamal’a davet etti. Hint şirketler Arktik sahanlığın değerlendirilmesi ve Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde doğalgaz sıvılaştırma fabrikasının yapımı projelerine de davet edildi.
Sunumunu Rosneft Başkanı Igor Seçin’in yaptığı petrol anlaşmaları, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından kamuoyuna duyurulmuştu.
Dünya’daki enerji piyasasının kaderini etkileyecek düzeyde görülen bu anlaşmalarda uzman çevrelerin ilgisini çeken yön; İki ülke ticari ilişkiler tarihinde ilk kez, Hindistan’a petrol sevkiyatı için uzun vadeli bir anlaşmanın imzalanması oldu. Rosneft ve Essar şirketleri bu konuda bir ön anlaşma imzaladılar. Essar, Hindistan’ın ve bu bölgenin en büyük petrol ürünleri üreticisi ve tedarikçisi olarak gösteriliyor. İki şirket arasında imzalanan anlaşma, sevkiyatın 2015’te başlamasını öngörüyor. On yıllık bir dönem için yılda 10 milyon ton petrol arz edilecek. Süre daha sonra uzatılabilecek.
Anlaşmanın maliyeti açıklanmadı. Bu arada anlaşmada geçen rakam, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Rosneft’in bugün faydalandığı toplam hacmin sadece onda biri.
AB BASKISI RUSYAYI KALIBINDAN ÇIKARDI
Rusya-Hindistan Zirvesi, uluslar arası güçlerin markaj ve kısıtlama politikalarının ne denli ters etkiler yaratabileceğine örnekler oluşturuyor. Jeopolitik ve enerji politikalarının dünya siyasetine yansımaları konusunda da ikili ekonomik ilişkilerin uluslararası siyasete yansımasının gücünü gösteriyor. Rus-Hint-Çin yakınlaşmaları Asya’nın olduğu kadar dünyanın da siyasi çehresini etkileyecek veriler sunmaya devam ediyor. Rusya ABD ve AB yaptırımlarını çevresindeki ülkeler ile enerji anlaşmaları yaparak kırıyor. Çin ve Türkiye ardından Hindistan da bu halkaya eklendi.