Bayrampaşa Katliamı Davası'nda 25 Mayıs günü görülecek duruşma önemli. Duruşmaya, operasyona katılan ve daha sonra yaptıðı açıklamalarla dikkat çeken emekli binbaşı Zeki Bingöl de tanık olarak dinlenecek.
19 Aralık 2000 tarihinde 19 cezaevi ile birlikte operasyon yapılan ve 12 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiði Bayrampaşa Cezaevi katliamı davasına Bakırköy 13. Aðır Ceza Mahkemesi'nde 25 Mayıs'ta devam edilecek.
Geçtiðimiz Aralık ayında görülen son duruşmada, mahkeme heyeti, basına yaptıðı açıklamalarda operasyona ilişkin önemli bilgiler veren emekli binbaşı Zeki Bingöl ile dönemin Ýstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve cezaevi savcısı Fikret Ünalan'ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.
Bakırköy 13. Aðır Ceza Mahkemesi, Bingöl, Çitici ve Ünalan'a tebligatta bulundu.
Edinilen bilgiye göre, tebligatın ulaştıðı emekli binbaşı Zeki Bingöl, 25 Mayıs günü görülecek duruşmaya katılacak. Çitici ve Ünalan'ın da duruşmaya katılması bekleniyor.
BÝNGÖL NELER SÖYLEMÝŞTÝ?
Operasyona Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Koruma Tabur Komutanlıðı Harekat Eðitim Ýstihbarat Subayı olarak katılan Binbaşı Zeki Bingöl, 2005 yılında istifa yoluyla emekli olduktan sonra "Bayrampaşa Cezaevi Gerçeði" adlı kitap yayınlamıştı.
Bingöl, operasyon sırasında daha önce hiç görmediði bir bomba türünün de kullanıldıðını belirterek, "Armut şeklinde plastik bir bomba. Bu Jandarma Genel Komutanlıðı'nın envanterinde yok. Operasyon sırasında EMASYA tugay komutanı geldi. Başsavcı Ferzan Çitici ve Savcı Fikret Ünalan'ın da hazır bulunduðu sırada o bombalar getirildi ve kullanıldı. Meslek hayatımda hiç görmediðim bombaydı. Kimyasal mıdır deðil midir bilmiyorum" demişti.
JANDARMA GÖREV ÇÝZELGESÝNÝ GÖNDERDÝ
Jandarma Genel Komutanlıðı, mahkemenin talebi üzerine, katliamın birinci günü olan 19 Aralık 2000 tarihine ait görev yeri çizelgesini gönderdi. Buna göre, bugün Adana Jandarma Bölge Kurmay Başkanı Ömer Arık, Saðmacılar Cezaevi Jandarma Koruma Taburu 1. Cezaevi Bölük Komutanı'ydı. 2005 tarihinde istifayla emekliye ayrılan binbaşı Zeki Bingöl, Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Koruma Tabur Komutanlıðı Harekat Eðitim Ýstihbarat Subayı'ydı. 2007 tarihinde emekliye ayrılan kıdemli yüzbaşı Hüseyin Pir, Bayrampaşa 1. Cezaevi Jandarma Sevk Komutanı'ydı. 2002 yılında ölen yüzbaşı Anmet Koçyiðit, Saðmacılar Cezaevi Jandarma Koruma Taburu 2.Cezaevi Koruma Bölük Komutanı'ydı. 2006 yılında emekliye ayrılan yüzbaşı Ahmet Eş, Bayrampaşa 2. Cezaevi Jandarma Sevk Bölük Komutanı'ydı.
Jandarma Genel Komutanlıðı, çizelgede yer alan personelin, "olay yeri tespit tutanaðını imzaladıklarına veya düzenlenen operasyona katıldıklarına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgenin kurumda bulunmadıðını" bildirdi.
TUTANAK SAHTE ÇIKMIŞTI
Bir önceki duruşmada, mahkemeye gönderilen olay yeri tutanaðının sahte olduðu ortaya çıkmıştı.
Tutuklu ve hükümlüler hakkında "toplu isyan" iddiasıyla açılan davanın görüldüðü Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne, 27 Ekim 2005'te Ýl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoðlu imzasıyla gönderilen yazıda, operasyonun tutanaðını düzenleyen personelin isimleri şu şekilde yer almıştı: Emekli Yüzbaşı Zeki Bingöl, Yüzbaşı Ömer Arık, Yüzbaşı Hüseyin Pir, Yüzbaşı Ahmet Koçyiðit, Yüzbaşı Ahmet Eş.
39 erin yargılandıðı Bakırköy 13. Aðır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 27 Eylül 2011 tarihli, Albay Sadık Köroðlu imzalı yazıda ise, olay tutanaðını "imzalayan" jandarmaların, "aslında gerçek olmadıðı" ifade ifade edilmişti.
Jandarma Genel Komutanlıðı'ndan mahkemeye yollanan yazıya göre, tutanakta Başçavuş Macit Sarıkaya ile Başçavuş Suat Aykan'ın sicil numaraları vardı. Diðer üç sicil numarasıyla ilgili de "bu sicil numaralarına sahip muvazzaf ya da emekli personel bulunmadıðı tespit edildi" denilmişti.
ANF NEWS AGENCY