EFJ-IFJ Adalet Bakanlığı'na seslendi: Gözaltındaki 6 gazeteciyi bırakın

Avrupa ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (EFJ-IFJ), Adalet Bakanlığı’na seslenerek, 17 gündür gözaltında tutulan 6 gazetecinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (EFJ-IFJ), 17 gündür gözaltında tutulan 6 gazetecinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Adalet Bakanlığı’na seslenen EFJ ve IFJ, yaşanan ihlalin Avrupa Konseyi'nin Gazetecilerin Güvenliği ve Korunması İçin Platformu ile Medya Özgürlüğü Haritası’na bildirileceğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan EFJ-IFJ, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Ömer Çelik, Metin, Eray Sargın ve Derya Okatan'ın herhangi bir resmi açıklama olmaksızın sürmekte olan gözaltı süreci nedeniyle büyük bir endişe içinde olduğunu belirtti.

Gazeteci Okan'ın 25 Aralık’tan bu yana açlık grevinde olduğunu, gazeteci Çelik'in gözaltına alınırken dövüldüğünü belirten EFJ-IFJ, açıklamasında şunları belirtti: "OHAL sebebiyle Türkiye yetkilileri tutukluluk süresini 4 günden 30 güne çıkardı ve gazetecilere 5 gün avukat görüş yasağı getirildi. Gözaltılara hiçbir resmi sebep verilmedi ve gazeteciler gözaltı süresince kötü muameleye maruz kalıyor. Türk basınına göre, gazeteciler Berat Albayrak'ın (Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı) Redhack hacker grubu tarafından medyaya sızdırılan e-postaları hakkında makaleler yayınladıkları için gayri resmi olarak gözaltına alındı ve cezalandırılıyorlar."

Adalet Bakanlığı’na seslenen EFJ-IFJ, bir an önce gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi, "Bu basın özgürlük ihlalleri, Avrupa Konseyi'nin Gazetecilerin Güvenliği ve Korunması İçin Platform'a ve Medya Özgürlüğü Haritası’na bildirilecektir" dedi.