Dr. Gülşen: Eylemcilerin sağlığı bizi korkutuyor

Strasbourg kentinde başlayan açlık grevi 23’üncü gününde devam ediyor. Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerin sağlık sorunlarından kaygılı olduğunu belirterek, CPT ve AK’ye çözüm için girişim çağrısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kırılması için Amed Zindanı’nda Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi 62’nci gününü geride bıraktı. Bu amaçla ile 17 Aralık 2018 tarihinde Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısı üzerine 15 kişi tarafından başlatılan açlık grevi bugün 23. gününde.

Eylemcilerin sağlık sorunları da baş göstermeye başladı. Mide bulantısı, baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü, kan değerlerin bozulması, halsizlik ve uykusuzluk gibi sorunlar yaşanıyor. Sürekli doktorların kontrolünde olan eylemcilerin hiçbir tedavileri kabul etmemesiyse kaygıları arttırıyor. Açlık grevi başladığı gündün beri 4’üncü kez eylemcileri genel sağlık kontrolünden geçiren Heyva Sor a Kurdistanê'ye bağlı sağlık ekibi ciddi sağlık sorunları tespit etti. Sağlık ekibinden Dr. Fahrettin Gülşen, 40’ıncı gününde çıkabilecek sorunların şimdiden baş gösterdiğini ve bunun da kendilerini endişelendirdiğini belirterek, CPT, Avrupa Konseyi (AK) gibi Avrupa kurumlarını devreye girme çağrısında bulundu.

‘TOKYO VE MALTA BİLDİRGELERİNİ ESAS ALIYORUZ’

Dr. Fahrettin Gülşen, 17 Aralık tarihinden beri açlık grevi eylemi tertip komitesi çağrısı üzerine geldiklerini belirterek, şunları belirtti: "İlk başlangıçta gelen bütün arkadaşları sağlık kontrolünden geçirdik. Bazıları sağlık olarak eyleme uygun olmadıkları için geri göndermek zorunda kaldık. Biz burada uluslararası hekimler birliğinin eylemcilere dair aldığı karar doğrultusunda çalışıyoruz. Bunun ismi söylenmesi gerekiyorsa Malta ve Tokyo bildirgeleri esaslarıdır. Burada eylemde olan insanların tüm hakları bizim tarafımızdan korunmaktadır. Hiçbir kişinin taleplerine karşılık zor kullanmıyoruz. Onlara saygı duyuyoruz. Ancak açlık grevi sürecinde yaşanacak sorunları onlara anlattık. Onlarda bütün bunlara rağmen açlık grevine devam edeceklerini söylediler. Bizde bütün bunları rapor haline getirdik. Bütün bu sonuçları kendilerine aktardık."

‘9 KİLO VERENLER VAR, BU BİZİ KAYGILANDIRIYOR’

Dr. Gülşen, bugün eylemcileri 4’üncü sağlık kontrolünden geçirdiklerini ifade ederek, devamla şunları söyledi: "Biz bu sabah 4’üncü rutin kontrolü yaptık. Bütün eylemcileri teker, teker kontrolden geçirdik. Yaptığımız bu kontrol sonucunda arkadaşlarda, 4 ile 9 kilo kaybının olduğunu tespit ettik. Bu ise 23 gün için çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Buna bağlı olarak yerin sıcaklığı gelen misafirliğin çokluğu eylemcileri bir biçimde zorlamaktadır. Yaptığımız kontrollerin sonucunda yaklaşık 10 kişinde kokuya, sese hassasiyet geliştiğini tespit ettik. Nabız değişikliği, şeker, kan değerlerinde oynamalar var. Kimi grevcide 100 üzerinde olduğunu görülüyor. İlk kontrol ile bugün arasında çok değişik var. Bu da ilerleyen günlerde büyük riskler taşıyacağını düşünüyoruz. Eğer 23’ncü günde bu sorunlar yaşanıyorsa bu demektir ki ilerleyen günler daha da artacaktır. Diğer bir taraftan da uyku bozukluğu var. Günde 2-3 saat uyuyanlar var. Bunların hepsinin eylemcilerde yaşanması normal olarak edilir mi, bence pek normal değil. Saydığımız belirtiler normalde 35-40’cı gününde çıkması gerekiyor. Bu da bizi kaygılandırıp, endişelendiriyor. Eylemcilerin tedavileri kabul etmemesi bizi oldukça zorluyor. Arkadaşların tansiyon, şeker ve kan değerlerinin kontrol altında tutulması için medikal müdahale gerekiyor. Ancak eylemciler bunu kabul etmiyor. İlerde riskler olacak. Bizi korkutan en önemli şey akciğer iltihaplanması, ve benzeri sorunlar bizi korkutmaktadır. İnsanlar, bu vakalardan hayatlarını kaybedebilirler. Umarım açlık grevi eylemcilerin talepleri çok kısa sürede yerine getirilir ve insanlar hayatlarını kaybetmeden eylemlerine son verir. Burada hekimlere sağlıkçılara bir çağrım var. Gelsinler, burada eylemcileri yerinde ziyaret etsinler. Eylemciler kabul ederse kontrollerini yapabilirler. Bütün herkesi buraya davet ediyoruz.”

‘ÖLÜMLER OLMADAN AVRUPALI KURUMLAR HAREKETE GEÇMELİ’

Avrupa kurumları ve siyasetçilere de seslenen Dr. Fahrettin Gülşen, "Eylemcilerin taleplerinin yerine getirilmesi için Türk devletine baskı yapılmalı. Kurum, kuruluşların ve Avrupa devletlerini bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Ortada olan insan hayatıdır. Bu hayatın kurtarılmasıdır. Eğer kurum kuruluşlar ve siyasetçiler duyarlıysa bir önce bu girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz. Bu konuda rollerini oynasalar çok sevineceğiz. Burada 14 insanın hayatını kurtarmış olacağız” dedi.

Geçmiş açlık grevleriyle de karşılaştırma yapan Dr. Gülşen, "Geçmişte açlık grevine girenlerin talepleri 35 ile 50 günlerde yerine getirildi. Bu da o eylemcilerin hayatlarının kaybetmesinin önüne geçti. Aynı şeyi bugün de beklemekteyiz. 23 gününde 9 kilo verenler var. Daha önceki açlık grevlerinde biz böyle bir şeyle karşılaşmadık. Bu bizi korkutup, endişelendiriyor” uyarısında bulundu.

‘ZİYARETÇİLER DİKKATLİ OLMALI’

Dr. Fahrettin Gülşen, açlık grevi eylemcileri ziyaret eden Avrupa’daki Kürtlere de seslenerek, "Buraya çok büyük bir ziyaretçi akını var. Bu doğaldır, olması da gerekiyor. Biz bunun olmasını istiyoruz. Bu da eylemcilerin morali açısında önemlidir. Ancak özellikle gelenler kış ayı olmasından dolayı soğuk algınlığı ve benzeri grip hastalıkları taşıyor. Bu durum bizi korkutuyor. Özellikle arkadaşlar buna dikkat etmeleri gerekiyor. Ya tedavi olup gelmeleri gerekiyor ya da burada yazılı kurallar var onlara dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.