Dora: AKP'li yetkililer ÇED raporu satıyor!

Dora: AKP'li yetkililer ÇED raporu satıyor!

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HES projelerinde AKP Hükümeti tarafından yolsuzluk yapıldıðını açıkladı. AKP'nin çevre politikalarını eleştiren Dora, Türkiye'de yeterince ilgilenilmediðini söylediði çevre sorunu için, 'önümüzdeki dönemlerin en önemli sorunu' dedi.

Türkiye‘de 1.600'den fazla hidroelektrik santral (HES) bulunuyor. 200 HES'in yapımı ise devam ediyor. Bilimsel çalışmalarca toplum saðlıðına ve ekolojik bütünlüðe zararlı bulunan HES'lere yerel halklar tarafından itiraz ediliyor ancak hükümet bunu gözardı ediyor. Parasal fayda, hükümetin 'duyarsız' kalmasının önemli nedenlerinden.

'ÇED RAPORU SATIŞA ÇIKARILIYOR!'

ANF'ye deðerlendirme yapan BDP Milletvekili Erol Dora, yapımcı şirketin HES'ler için Çevresel Etki Deðerlendirmesi (ÇED) raporu alması gerektiðine dikkat çekerek, bu aşamada usulsüzlük yapıldıðını bildirdi: "ÇED için yasal prosedür uygulanmamakta ve köylülerin rızası alınmamaktadır. Bu ikisi de yasaya aykırı. Hükümet, kendi çıkarı söz konusu olduðunda yasaları bir kenara koyabiliyor. Bakanlar Kurulu yetki devri yaparak 'acele kamulaştırma' yetkisini Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu'na (EPDK) verdi. Oysa 'acele kamulaştırma' dediðimiz durum, bir savaş kanunu olarak bilinir. Yani savaş durumlarında bu uygulanabilir. Ama hükümet, savaşta uygulanması gereken bir kamulaştırma işini kendisi için devreye koyarak yasal engelleri yasal olmayan şekilde aşmaya başladı. Ancak savaş durumlarında uygulanabilecekken; gayrimenkullar kamulaştırılmaktadır."

Dora, ÇED raporu almada problemle karşılaşan veya inceleme süresini beklemesi gereken başvuru sahiplerine AKP'li yetkililerce yine usulsüz bir şekilde 'hizmet verildiðini' açıkladı: "HES'lerle ilgili ÇED raporu konusunda devlet bürokratlarının önceden ruhsat aldıðını ve bu ruhsatları deðişik fiyatlarla başkalarına sattıðını öðrendik. Birçok yerde bu yapılıyor. Devlette etkin olan kişilerce, bakanlıkta çalışanlarca alınıp başvuru sahiplerine, başkalarına satışı yapılıyor."

Dora, ÇED raporunun planlanan projelerin çevreye yönelik olumsuz etkilerinin belirlenmesinde önemli olduðuna vurgu yaparak, sözünü ettiði usulsüzlüðün buna engel oluşturduðunu; dolayısıyla çevreye yönelik zararların önlenmediðini kaydetti.

'TÜRKÝYE'DE EKOLOJÝK BÝLÝNÇ ZAYIF'

HES'lerin, 'yaşam alanlarının ve doðanın tahrip edilmesi' anlamına geldiðini söyleyen Dora, AKP Hükümeti'nin sermayeci uygulamalarının ekolojik sorunları artırdıðını vurguladı.

Türkiye'de ekolojik bilincin yeterince oluşmadıðını belirten BDP Milletvekili Erol Dora, bunun HES ve benzer halk aleyhine yapılan projelerde AKP'nin faydasına sonuçlar doðurduðunu, kaydetti.

Dünyanın önümüzdeki dönemler için en önemli sorununu 'çevre sorunu' olarak yansıtan Dora, "Deniz kirliliðinden tutalım da hava kirliliðine kadar, birçok bozulma görülmektedir. Bu, en önemli sorun haline geliyor, çünkü teknoloji, sanayi büyümekte. Giderek bir ısınma meydana gelmekte ve su, çevre, hava böylece doðallıðını yitirmektedir" dedi.

Pek çok ülkede nükleer enerjiden canlılara zararı dolayısıyla vazgeçildiði hatırlatan Dora, Türkiye'de ise nükleer enerji santrali için çalışmaların sürmesini eleştirdi. Çernobil'in etkilerinin devam ettiðini söyleyen Dora, Karadeniz'de hâlâ kanser nedeniyle çok sayıda insanın yaşamını yitirdiðini belirtti.