Diyarbakır'da kayıp yakınları Ahmet Üstün'ün akıbetini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınları Ahmet Üstün'ün akıbetini sordu

ÝHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi 183'gncü haftasında da devam etti. Eylemde 1994 yılında kaybedilen Ahmet Üstün'ün hikayesi anlatıldı.

ÝHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi 183'üncü haftasını geride bıraktı. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen eyleme ÝHD ve kayıp yakınlarının yanı sıra sinema sanatçısı Nur Sürer, Amed Göç-Der Başkanı Vecih Aydoðan, SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık da katıldı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldıðı eylemde katledilen ve kaybedilen kişilerin fotoðrafları taşındı.

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan ÝHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhuller Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, önceki gün MAZLUMDER'e yönelik yapılan saldırıya deðinerek Türkiye'de "korku hâkimiyeti" oluşturulmak istendiðini ifade etti. Perinçek, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları olarak her türlü saldırıya maruz kaldıklarını söyledi. Şemdinli’de yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Perinçek, devlet yetkililerinin Kürt sorununa yaklaşımının sorunları daha da büyüttüðünü dile getirdi.

'TAZÝYE KURUN OÐLUNUZ ÖLDÜRÜLDÜ!'

Yaptıðı konuşmanın ardından Perinçek, 1994 yılı Nisan ayında Cizre'de gözaltına alınıp kaybedilen Ahmet Üstün'ün hikayesini anlattı. 6-7 kişilik silahlı sivil kişiler tarafından "Bir ifaden var, lojmanlara gideceðiz, ifade sonrası serbest bırakacaðız" denilerek Üstün'ün evinden alındıðını belirten Perinçek, "Üstün serbest bırakılmayınca babası Mehmet Üstün 3 gün boyunca lojmanlara gidip oðlunu sordu. Ancak saðlıklı bir haber alamayınca korucubaşı Kamil Atak'ın yanına gider. Kamil Atak 'Endişelenecek bir şey yok, lojmanlardadır zaten. Yakında mahkemeye çıkacak' der. Oðlu için kaygılanan ve Cumhuriyet Savcılıðı'na başvuran babaya 'Oðlunu serbest bıraktık' denir. Bunun üzerine Silopi'de hükümet konaðında memur olarak çalışan ve aynı zamanda JÝTEM ekibi ile ilişkili olarak bilinen akrabası Abit'in (Übeyit) yanına gider. Yardım talebine karşın para talebinde bulunan Übeyt isimli şahıs babaya, 'Taziyenizi kurun oðlunuz alındıktan 3 gün sonra öldürüldü' der" diye kaydetti. Perinçek, o tarihten itibaren Üstün’den bir daha haber alınamadıðını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları kaybedilen Ahmet Üstün’ün anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.