Diyalog için Uluslararası Barış Ýnisiyatifi ilan edildi

Diyalog için Uluslararası Barış Ýnisiyatifi ilan edildi

Nobel Barış Ödülü sahibi emekli Başpiskopos Desmond Tutu’nun çaðrısıyla, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde diyalogun yeniden başlatılması için Uluslararası Barış Ýnisiyatifi (IPI) kuruluşunu ilan etti. Desmond Tutu’nun çaðrısıyla kurulan inisiyatifin ilk imzacıları arasında Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter gibi isimler bulunuyor.

Dünya genelinde tanınmış siyasetçi, insan hakları savunucuları, Nobel Barış Ödülü sahiplerinin oluşturduðu Uluslararası Barış Ýnisiyatifi kuruluşunu Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir basın toplantısıyla ilan etti. Uluslararası Basın Merkezi’nde yapılan toplantının açılış konuşmasını Uluslararası Barış Ýnisiyatifi Sekretaryasından Anna Irvin yaptı. Irvin inisiyatifin amacının, “Türk hükümeti ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan arasında diyalogun bir an önce başlatılmasını talep etmek” olduðunu söyledi.

Ýnisiyatifin çaðrıcısı Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı din adamı ve insan hakları savunucusu Desmond Tutu ise basın toplantısına videolu mesaj gönderdi. Tutu, Öcalan ile devlet arasında bir an önce diyalogun başlaması gerektiðini söyledi. Son yaşanan gelişmelerle birlikte Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde vazgeçilmez bir lider olduðunun ortaya çıktıðını kaydeden Tutu, her iki tarafa da ateşkes çaðrısında bulundu.

Daha sonra ise Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama’nın Belçika temsilcisi Rigzin Choedon Genkhang konuştu. Genkhang, Dalai Lama’ın yıllardır çatışmalı bölgelerdeki sorunların diyalog yoluyla çözümü için çaba harcadıðının altını çizdi. Ýnsan hakları beyannamesinin 50. yılında bütün sorunların diyalogla çözülmesi gerektiðine dikkat çeken Genkhang, şu anda dünyanın küreselleştiðini, bütün sorunların bütün insanlıðı etkilediðini vurguladı. Uluslararası Barış Ýnisiyatifi’nin de sorunları diyalog ile çözmeyi esas alan bir girişim olduðunu ve dünyada barışa katkı sunmasını temenni ettiklerini belirtti.

Desmond Tutu adına basın konferansına katılan Güney Afrikalı avukat Essa Mossa ise, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’dan selam getirdiðini söyleyerek konuşmasına başladı. Türk devleti ile Öcalan arasında bir an önce diyalogun başlaması gerektiðini söyleyen Mossa, dünya genelinde Nobel Barış Ödülü almış çok sayıda şahsiyetin bu çaðrı metnini imzaladıðını vurguladı. 2011 seçimleri öncesinde Türk hükümetinin Kürt sorununun çözümünde diyalog yolunu tercih ettiðine dair izlenim yarattıðını, ancak daha sonrasında yaşananların tersi bir durumu gösterdiðini de sözlerine ekledi.

Türkler ve Kürtler arasında farklı görüşler olmasına raðmen, yaşanan bütün sorunların diyalog ile çözülmesi taraftarı olduðunu da söyleyen Mossa, örnek olarak ise Güney Afrika’daki diyalog sürecini gösterdi. Mossa, dönemin iki lideri olan Nelson Mandela ile F. W. De Klerk arasındaki diyalog sürecini gösterdi. Ve diyalog ile apartheid rejiminden demokrasiye geçiş sürecine dikkat çekti.

ÝLK ÝMZACILAR ARASINDA TANINMIŞ SÝYASÝ LÝDERLER VAR

Nobel ödüllü Desmond Tutu’nun çaðrısı ile startı verilen inisiyatifin ilk imzacıları arasında Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama, Doðu Timor eski Devlet Başkanı Jose Ramos Horta, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter, Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, Ýsveç eski Başbakanı Ingvar Carlsson, Finlandiya eski Başbakanı Paavo Lipponen, Danimarka eski Başbakanı Ander Jorgensen ve Danimarka eski Dışişleri Bakanı Kjled Olesen bulunuyor.