Direniş ve sanat içiçe

Direniş ve sanat içiçe

DAİŞ saldırısından önce Kobanê kantonunda kültür sanat çalışmaları yürüten Arîf Kobanê, 3 çocuğunu Pirsus'a göndererek onur savaşında yerini aldı. Arîf Kobanê, "Özgürlüğün olmadığı bir yerde sanat da olmaz. Burada direniş ve sanatı iç içe yaşıyorum" diyor.

Kobanê'ye DAİŞ saldırısı öncesi kantonda kültür sanat kurumunda dersler veren Arîf Kobanê, saldırıların başlaması ile birlikte eşi ve üç çocuğunu Pirsus'a göndererek Kobanê direnişinde yerini aldı. Aynı zamanda şair olan Arîf Kobanê, mevzisinde yazdığı şiirlerle silah arkadaşlarına moral kaynağı oluyor.

"DAİŞ saldırısı öncesinde kültür sanat çalışmaları içinde yer alıyordum. Saldırı başladığında halkımızın içerisine düştüğü duruma tahammül edemedim. Türkiye tarafına geçmeyi asla içime sindiremedim. Evliyim, üç çocuğum var, ailem Pirsus'a geçti. Ancak ben Kobanê'de kalarak YPG'nin yanında bu kavgaya katıldım" diye konuştu.

ÖZGÜR BİR TOPRAK PARÇASI İÇİN

Çocuklarından ayrı kalsa da, onların geleceği için Kobanê'de kalmayı tercih ettiğini anlatan Arîf Kobanê, "onlarla gidip belki bu süreci daha az sıkıntı ile atlatmalarına yardımcı olabilirdim, ama ya gelecekleri, özgürlükleri ne olacaktı. Belki şimdi zorluklar var ama bunun karşılığında kazanılacak bir özgür gelecek olacak. Çocuklarıma özgür bir toprak parçası bırakmak zorundaydım" dedi.

ÖZGÜRLÜK YOKSA SANAT DA OLMAZ

Kobanê'de bir özgürlük kavgası verildiğini de vurgulayan Arîf Kobanê şunları söyledi:

"Bu kavga, Kürt halkının kaderini belirleyen bir kavga oldu, olacak. Kobanê büyük kahramanlıkların, fedailiklerin alanı haline geldi. Başımız dik ve gururluyuz, kanımızın son damlasına kadar burada kalacağız."

Bir yandan DAİŞ'e karşı çetin bir savaş yürütürken, arkadaşlarına mevzilerde yazdığı direniş şiirlerini okuyan Arîf Kobanê, ''burada direniş ve sanatı iç içe yaşıyorum. Ben de buradan ayrılarak başka bir alanda sanatımı icra edebilirdim. Ama o zaman ne şair olmamın ne de icra ettiğim sanatın bir anlamı kalmayacaktı bana göre. Özgürlüğün, özgürlük için direnmenin olmadığı yerde ne sanat olur, sanatçı olunur ne de onurlu bir yaşam" diye konuştu.

Arîf Kobanê, kısa söyleşimizi Kobanê için yazdığı şiirlerden biri olan ''Rûpela spî ji bona Kobanê'' isimli şiiri ile noktaladı:

Ez dixwazim kesera Kobanê li ser rupeleke spi verişînim

lê keser bi tirse, û rupel fedi dike. Pênus namus dike.

Ew tiliyêminî di nava serhildaneke dijwar da laşêminî di nav şoreşeke har û dîn de kû dixwaze sîstama dîl hilweşine.

Lê dixwazê sloganiya xwe bigihîne ji her kesekî û ji her laşekî re bivêje bese êdî şerm bikin şerm!

De Bihejînin , de biteqînin volkana lanetê li ser serên wan hovan û xwîn xwarên ew pîr dikevin nav xewnên zarokan..