Dikkat! içeride çocuk var...
Dikkat! içeride çocuk var...
Dikkat! içeride çocuk var...
Üç fotoğraf sanatçısı kadın Füsun Tirman, Harika Kora ve Serap Borucu cezaevinde tutuklu bulunan kadın ve çocukların yaşamına ilişkin belgesel fotoğraf çalışması yaptı. Umutları Ertelenen Çocuklar adlı çalışmanın sergisi Amed Sanat Galerisi’nde açıldı.
Fotoğraf aşığı üç kadın, sosyal sorumluluk projesi kapsamında milyonların ilgisiz kaldığı Türkiye’deki 5 kadın hapishanesinde dokunulması gereken farklı hayatlar olduğunu keşfetti. “Umutları Ertelenen Çocuklar” adlı fotoröportaj çalışması; 0-6 yaş arasında bebekleriyle kalan anneler ve çocuklarına dikkat çekip, farkındalık yaratmak ve mahpus çocukların daha iyi koşullarda büyüme ve gelişmelerini sağlayacak çözüm yollarını tartışmaya açmak amacıyla hazırlandı. Annelerinin mahkumiyeti nedeni ile suçlu muamelesi gören çocuklar ve bu çocukların ‘mahkumiyetleri’ süresince hangi ortamlarda büyümeye çalıştıkları, dışarı çıktıklarında sosyal ve toplumsal hayata nasıl uyum sağladıkları ya da sağlayamadıkları projenin can alıcı noktası oldu.
Bir yıllık yoğun çalışma yürüten üç kadın, cezaevlerinde, anne mahkumlarla “cezaevinde anne olmanın” güçlü yanlarını konuştu, gündelik yaşamını izleyerek, fotoğraflarını çekti. Ve onları artık birer belge haline getirerek görünür kılmayı ve kamuoyunda duyarlılık yaratmayı başardı. Daha önce İstanbul’da üç ayrı yerde açılan sergi sanatçı Barış Seyitvan’ın koordinatörlüğünü yaptığı Sümerpark’taki Amed Sanat Galerisi’nde açıldı.
'BURASI NERESİ DİYE SORDUKLARINDA ZORLANIYORUZ'
80 fotoğrafın bulunduğu sergide annelerin alıntılarına da yer verildi. Alıntılarda; “Bebeğim 9 aylık. Emeklerken sürekli pencereye ,ışığa doğru gidiyor.Birlikte ranzanın ikinci katında yatıyoruz.Gece doğru dürüst uyuyamıyorum ,aşağıya düşerse diye..”, ” ‘Burası neresi? ‘ diye sorduklarında anlatmakta zorlanıyoruz. Kimimiz hastane diyoruz, kimimiz işyeri, kimimiz de…Anlatamıyoruz kapıların neden kilitli olduğunu burada. 3,5-4 yaşına geldiklerinde sordukları onlarca soruya cevap bulmaya çalışıyoruz çaresizce…”, “Cezaevinde yılın annesi seçildiğim gün bir buket çiçek hediye ettiler. Koğuşumuza yıllar sonra giren ilk çiçekti. 25 kadın o bukete solmasın diye gözümüz gibi baktık.”, “Küçük oğlum top kek istedi benden. Burada hiç gelirim yok. Ailem de beni reddettiği için görüşe gelmiyorlar. Burada ayakçılık deniyor; koğuşu temizleyerek kazandığım para ile aldığım sigarayı top kekle takas ettim..” şeklinde ifadeler yer alıyor.
ÇOCUĞUN HAPSEDİLMİŞ DÜNYASI KABUL EDİLEMEZ
Açılışta ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, karelere bakıldığında inanılmaz bir kasvetin hüznün resmedildiğini ve bunun son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Cezaevindeki anne ve bebeklerinin durumunun Türkiye’de birçok konuda olduğu gibi çözülmemiş problemlerin başında geldiğini anımsatan Cebe, “Bir annenin cezasını çocuklar da beraberinde çekiyor. Bu çocuk için inanılmaz boyutta kötü bir psikoloji. O çocuğun hayal dünyası, nesnelerle,doğayla, oyuncaklarla iletişimi ve o hapsedilmiş dünyasını düşündükçe kabul edemiyoruz. Bu proje çalışmasıyla o çocuklar artık dışarıdaki kreşlere de gidebiliyorlar. Ancak bütün cezaevlerinde bu uygulama yok. Temennimiz tüm cezaevlerinde bu uygulamanın yapılmasıdır. Bu çocuklar en azından dışarıdaki okullara da gidebilsinler.” diye konuştu.
Fotoğraf Sanatçısı Serap Borucu ise “Biz insanları üzmek, içlerini acıtmayı asla istemeyiz” diyerek, Türkiye’de bunca insan hakları ihlalinin olduğu bir dönemde insanları böyle bir sergiyle muhatap etmek istemediklerini ancak bunun çok önemli bir Türkiye gerçeği olduğunu söyledi. “Birçok insanın hatta bizlerin bile bilmediği bir gerçek. Biz bu çocuklar için bir şey yapmayı istedik. Fotoğrafların renklerine bile dokunmadık. Tüm gerçekliğiyle ve hayatın renkleriyle yansıtalım istedik” diyen Borucu, kamuoyunda farkındalık yaratmak için yaptıkları çalışmanın geri dönüşümlerini aldıklarını belirtti. Fusun Tirman da yaptıkları çalışmanın sonucu olarak Bakırköy kadın ve Çocuk Cezaevi’nin kreşinin “içeride çocuk var” projesiyle yenilendiğini söyledi.
Sergi 25 Aralık tarihine kadar Amed Sanat Galerisi’nde açık olacak.