Dersim Halvori’de katledilenler anıldı

Dersim Halvori’de katledilenler anıldı

12. Munzur Kültür ve Doða Festivali kapsamında 1938 Dersim Katliamı'nda Halvori Kayalıkları'ndan atılarak katledilen insanlar için yapılan anmada konuşan BDP Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Dün Dersimde katliam yapanlarla bugün Roboski'de katliam yapanlar arasında hiçbir fark yoktur. Zihniyet aynıdır. Tek dil tek millet, tek din, tek bayrak diyen zihniyetin yansımasıdır" dedi.

12. Munzur Kültür ve Doða Festivali kapsamında 1938 Dersim Katliamı'nda Halvori Kayalıkları'ndan atılarak katledilen insanlar anıldı. Anmaya, BDP Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ve onlarca yurttaş katıldı. "1938 katliamını lanetliyoruz" pankartının açıldıðı anmada, yaşlı bir Dersimli kadının okuduðu dualar eşliðinde Çıla (mum) yakıldı. Katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulması ardından konuşan Dersim Gazetesi yazarı Hüseyin Ayrılmaz, Halvori ve bir bütün Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için toplandıklarını belirtti.

HALVORÝ KAYALIKLARI..

Katliamın hikayesini anlatan Ayrılmaz, "Yolun üst tarafında bir yol daha var. Halvori köylüleri toplanarak yol inşaatında çalıştırılıyorlar, kadınlar ise eşlerine su taşımakla görevli. O dönem diyorlar ki biz medeniyeti götürüyoruz, medeniyetten anladıkları yol köprü. Dersimliler buralarda çalıştırılıyor. Daha sonra köylülere meydanda toplanmaları ve ücretlerinin daðıtılacaðı söyleniyor. 350 ile 400 arası insanı tek tek sayıyorlar. Para daðıtacaðız denilip getirilen insanlar süngülenip aşaðıya atılıyorlar. Bir kadın şalvarından aðaca asılı kaldıðı için yaşıyor. Ölülerin üstüne bir Dersimli geliyor ve kadın ona 'sen hiç ikrar imandan, Munzur babadan ölülerin üzerinden eşya topluyorsun' adam ölü hortladı diye kaçıyor. Kadın 'beni buradan indir' diye yalvarıyor. Adam yaşanılanları anlatmaması koşuluyla indiriyor. Bu kadın birkaç yıl öncesine kadar da yaşıyordu" dedi. Yaşanan bu katliamın yıllardır üstünün örtülmeye çalışıldıðını ifade eden Ayrılmaz, katliamda yaşamını yitirenlerin torunlarının soykırımı unutmadıklarını, özür için hakkaniyetli bir karşılık verilmediði müddetçe bunu dünyaya bıkmadan usanmadan anlatacaklarını söyledi.

‘GÜNÜMÜZDE DEÐÝŞEN BÝR ŞEY YOK’

Dersim'de 12 yıldır festival yapıldıðını ve bu festivallerin sadece kültürel etkinliklerden ibaret olmadıðını belirten Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ise, geçmişte bir katliamın yaşandıðını; ancak günümüzde de deðişen bir şeyin olmadıðını belirterek, "Ýki gündür ormanlar yanmaya devam ediyor. Temelinde de yine farklı olan kimliðimizi kabul etmeyen politikaların sonucunda ret ve inkâr politikaları devam etmekte. Her yıl böyle anmalar yapmaya devam edeceðiz Toplumsal hafızamızın doðru oturması için geçmişin doðru bilinmesi gerekiyor" diye kaydetti.

‘KATLÝAMI YAPAN CHP, ÜZERÝNDE ŞEKÝLLENMEYE ÇALIŞAN AKP’DÝR’

Daha sonra konuşan Tuncel ise, yüz yıldır bu coðrafyada bir yalanla yaşandıðını belirterek, insanların kandırılarak katledildiðini bugün de bu kandırmacanın devam ettiðini söyledi. Dersim Katliamı'nın Meclis'te ve dünyada tartışılmaya başlamasında burada mücadele eden insanların etkisinin olduðunu dile getiren Tuncel, "O gün bu katliamı yapanlar bugün o mirası yiyen CHP'dir, onun üzerinden şekillenmeye çalışan AKP'dir. Ýnkar imha, asimilasyon politikaları yürütmüşlerdir. Onlara göre Kürtler, Ermeniler, Aleviler yok edilmeliydi. Önce inkar ettiler, sonra imha ettiler ama başaramadıklarını görünce asimilasyon politikasına başvurdular. Bunu burada çok iyi görüyoruz geçmişinden kopartılmış bir halk oluşturulmuş. 500 insanın katledilmesine verilecek en büyük cevap bunu unutturmamaktır" diye konuştu.

Dersim Katliamı'nın hesabının sorulmadıðı için Roboski Katliamı'nın yaşandıðını belirten Tuncel, "Dün Dersimde katliam yapanlarla bugün Roboski'de katliam yapanlar arasında hiçbir fark yoktur. Zihniyet aynıdır. Tek dil tek millet, tek din, tek bayrak diyen zihniyetin yansımasıdır. Buna karşı çıkan bizlerin de buna karşı mücadele etmesi gerekiyor. Unutmak kabullenmektir, devletin yapmak istediði bu. Geçmişi olmayanın geleceði olamaz o yüzden geleceðimize sahip çıkalım" dedi. Konuşmaların ardından 1938'de insanların atıldıðı kayalıklardan Munzur'a karanfiller atıldı. Bu sırada birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.