Demirtaş zafer işaretleriyle uğurlandı

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 434 gün sonra duruşmaya çıktı.

Rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılandığı Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk kez 14 ay sonra duruşmaya çıktı. 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla yargılanana Demirtaş’a destek için binler Bakırköy Adliye’sine akın etti. Polis ablukası altında saatlerce adliyenin önünde nöbet tutan kitlenin, “Selo başkan”, “HDP halktır halk burada”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları mahkeme salonuna kadar yankılandı. Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın, HDP ve CHP milletvekillerinin, İsveç, Almanya, Danimarka Başkonsoloslukların ve çok sayıda siyasi parti ile demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı duruşmaya Demirtaş, salona yoğun jandarma ablukası altında, katılımcıları selamlayarak girdi. Sağlığının ve moralinin yüksek olduğu gözlemlenen Demirtaş'ın etrafında eli silahlı jandarmalar tarafından etten duvar örüldü.

Dışarıdan salona kadar yankılanan sloganlarını duyan Demirtaş, kendisine destek olmaya gelen herkese teşekkür etti.

Ardından Demirtaş, gelenlere, dışarıda bekleyenlere teşekkür etti.

'REZİL BİR KARAR ÇIKARDILAR'

Referandumdan istedikleri sonucu çıkartabilmek için alelacele, aykırı, uyduruk bir durum yarattıklarını aktaran Demirtaş, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üç adaydan biriyim. Muhatapların hepsi aday. Bu derece siyasi bir konunun sorumluluğunun size verilmiş olması da ağır bir yüktür. Referandum sürecinde rezil bir karar çıkardılar. Dokunulmazlığın kaldırılması uyduruk bir şey değil. Anayasaya aykırı bir işlem yapılmışsa denetim yapılmalıdır. Sizin burada yapmanız gereken dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeniz ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmanız" dedi.

17 MAYIS’E ERTELENDİ

Demirtaş, "Ben savunma daha yapmadım" diyerek, sonraki duruşmada SEGBİS dayatılmamasını istedi. Avukatların talebin şimdi ele alınmasında ısrar etmesine rağmen mahkeme bir sonraki duruşma için 17 Mayıs'a gün verdi, duruşmayı sona erdirdi.

Mahkeme heyeti, talebi değerlendirmek için avukatlardan detaylı yazılı beyan istedi, bunun için süre verdi.

Zafer işaretiyle salondan çıkarılan Demirtaş, "Arkadaşlar, kendinize iyi bakın" diye seslendi.