Bundan 25 yıl önce dünyadaki en ünlü bilim kurgu yazarları dünyanın 2012 yılında neye benzeyeceðini tartışmışlardı. Bilimkurgu dünyasının babası Isaac Asimov, Nobel ödüllü fizikçi Sheldon Glashow yazarlar Fredrick Pohl, Roger Zelazny ve Gregory Benford tahminlerinin büyük bir bölümü tutmadı. Ancak bazı konularda insanlıðın gelişim düzeyi bilimkurgu yazarlarının hayalgücünü de geçti.
NÜFUS
Asimov ve Benford o gün Dünyanın nüfusunun 2012de 8 milyar civarında olacaðını düşünüyordu. Her ikisinin tahmini de bugünkü dünya nüfusundan bir milyar fazlaydı. Bu hataya 1980lerdeki çok yüksek nüfus artışının neden olduðu düşünülüyor. Zira o dönemlerde doðum kontrolü, nüfus artışının yavaşlatılması öncelikli sorunlardan biriydi. Asimov ve Benford nüfus artışının önlenmesi konusunda çok başarılı olunacaðını düşünmüyordu. Ancak yanıldılar.
TEKNOLOJÝ
Bilimkurgu yazarlarının teknoloji konusundaki deðerlendirmeleri ise oldukça iyimser kaldı. Henüz insanlık atomlara bilgisayar bilgileri yükleyemedi, ya da şeker, gut, MS ve Parkinson gibi hastalıklara genetik mühendislikle çare bulamadı. Haplardan oluşan yemek öðünleri ise hiçkimsenin gündeminde deðil.
Zelazny ve Gene Wolfea göre bugün insanların uzayda bir koloni oluşturduðunu düşünmüşlerdi. Hatta Benford Marsa insanın ayak basacaðını düşünüyordu. Ancak bu hayaller bugünkü düzeyden çok uzak kaldı.
SAÐLIK
Bilim kurgu yazarları insanların bugün ne kadar saðlıklı olduðunu görselerdi oldukça şaşıracaklardı. Yazarların hiçbiri AIDSe çare bulunacaðını düşünmüyordu. Süper virüslerin ortaya çıkacaðını düşünen yazarların bazıları küresel salgın hastalıkların yaşanmamasının mucize olacaðını söylüyordu.
Oysa günümüzde AIDS artık kesin olarak kontrol altına alınabiliyor. Ýlk AIDS aşısı da geçtiðimiz aylardan piyasaya sürüldü.
ENERJÝ VE ÇEVRE
1987 yılında petrol ve iklim deðişikliði çok popüler konular deðildi. Ama buna raðmen Benford insanlıðın petrole olan baðımlılıðının artacaðını ve temiz su sıkıntısı yaşanacaðını öngörmüştü. Algys Budrys de 2012de enerji ihtiyacının çok yüksek olacaðını ve depolanabilir enerji kaynaklarının fiyatlarının artacaðını ifade etmişti.
NÜKLEER SAVAŞ VE KÜRESEL GÜÇ
1987de Berlin Duvarı hala ayaktaydı ve SSCB dünyanın iki büyük gücünden biriydi. Bu dönemde geleceðe yönelik tahminlerde bulunan Sheldon Glashow dünyada bir nükleer savaş yaşanmayacaðını ve Reganın Yıldız Savaşları projesinin hiçbir işe yaramayacaðını söylemişti.
Ancak Glashowun yanıldıðı noktalar da vardı. Amerikan ekonomisinin engellenemeyen bir yavaşlama içine gireceðini öngören Nobel ödüllü fizikçiye göre dünya 2012de Japonyanın ekonomik tekelinin içine girecekti.