DBP’li Belediye, AKP’li Belediyeyi ‘yolsuzluk yapma’ diye uyarmış

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin, yolsuzluklar ile gündeme gelen AKP’li Tuşba Belediyesi’ni bu yöndeki usulsüzlükler konusunda daha önceden uyardığı ortaya çıktı.

Van’a bağlı Tuşba İlçesi Belediyesi 2016 yılında yaşanan yolsuzluk haberleri ile kamuoyuna yansımıştı. Şimdiyse Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe yaşanan olaylardan sonra söz konusu iddialarla ilgili ilk defa hakim karşısına çıkacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Van Milletvekili Beşir Atalay'ın sürekli olarak yolsuzlukla suçladığı ancak hakkında tek bir yolsuzluk soruşturması dahi bulunamayan DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi’nin ise 2.5 yıl önce yolsuzluk şüphesi ile AKP'li Tuşba Belediyesi’ne uyarı yazısı gönderdiği ortaya çıktı.

Özgökçe’nin önce kabul ettiği ancak daha sonra “Belediye personelimizin karıştığı bir vaka” diyerek sorumluluğu reddetiği yolsuzluk iddialarının haberleri yayınlanmadan önce, olayın DBP Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuşba Belediyesi’ne gönderilen resmi yazı ile gündeme getirildiği öğrenildi.

UYARI DAHA ÖNCE YAZILI OLARAK YAPILMIŞ

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Şubat 2016 tarihinde AKP’li Tuşba Belediyesi’ne gönderilen M.65.1.VBB.0.13-04 sayılı yazıda “Yazılarımızda tarafınızca yürütülecek her ölçekteki planlama çalışmasına dair Büyükşehir Belediyemizin; ilgili imar kanunları ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde yetkileri açıkça ve defaatle tarafınıza bildirilmiş İmar Planları konusunda atacağınız adımlarda yetkinizin olmadığı, böyle bir çalışma yapılması halinde kamuoyuna zarara uğratmaya yol açacağı, ayrıca yapılan değişikliklerin üst ölçek planlama çalışmaları ile yaşanacak uyumsuzluklar ve kamuoyunda tarafınızca oluşturulacak hatalı beklentilerin geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğuracağı hatırlatılmış, söz konusu imar planlarının ise Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylandıktan sonra yürürlüğe girebileceğine değinilmiştir.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SORUŞTURMA BAŞLATACAĞINI BELİRTMİŞ

DBP’li Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban tarafından Tuşba Belediyesi’ne gönderilen yazıda devamla şunlar dile getiriliyor:“Belediyenizce tarama ve sayısallaştırma işlemine yönelik olan ihalenizde taranmış paftalarda değişiklik yapıldığına dair şüphelerin olduğu kanaati oluşmuş ve bu doğrultuda ilgili mercilerce soruşturmaya konu olduğu anlaşılmaktadır. 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu Madde 11- Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Denetim yetkisi, konu ilgili her türlü bilgi ve belgeyi istemeyi, incelemeyi ve gerektiğinde bunların örneklerini almayı içerir. Bu amaçla istenecek her türlü bilgi ve belgeler en geç 15 gün içinde verilir.”

Yazıda son olarak DBP’li Büyükşehir Belediyesi konuya ilişkinin soruşturmaların tarafı ve takipçisi olacağını belirtiyor.