DİSK'ten OHAL ve 'yeni rejim' raporu

DİSK, OHAL ve yeni rejime ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR) OHAL ve 'Başkanlık Rejimi'ne ilişkin raporu açıklandı.

Rapor, DİSK’in Beşiktaş’ta bulunan genel merkezinde yapılan toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Raporu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıkladı. 

Çerkezoğlu, "OHAL uygulamasının hukuksal sınırları aşılmış, KHK'lar Anayasa Hükmünde Kararnamelere dönüşmüş, Meclis'in yasama işlevi büyük ölçüde sınırlanmış, OHAL dönemi Anayasa'yı askıya alan bir baskı rejimi olarak yaşanmıştır” dedi.

'135 BİN İHRAÇ, 7 GREV YASAĞI...'

KHK yetkisinin kötüye kullanıldığına dikkat çeken Çerkezoğlu, OHAL koşullarının sonuçlarına dair, 135 bin kamu görevlisinin ihraç edildiğini, bin 959 DİSK Genel-İş üyesinin de KHK ve kayyum marifeti ile işten çıkarıldığını belirtti.

"Bu süreçte 7 grev, ‘erteleme’ adı altında yasaklanmış, 150 binin üzerinde işçinin ekmeği işverenlerin insafına bırakılmıştır" diyen Çerkezoğlu, "OHAL bahane edilerek birçok sendikal faaliyet ve işçi eylemi yasaklanmış veya engellenmiştir" diye belirtti.

'İHLALLERİN DEVAM EDECEĞİNİN GÖSTERGESİ'

Çerkezoğlu, gerek OHAL'in kalıcılaşmasını sağlayacak yasa değişiklikleri, gerekse 24 Haziran seçimleri sonrası uygulanmaya konulan "Başkanlık Rejimi"nin hukuka ve demokrasiye dönük ağır hak ihlallerinin devam edeceğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Yeni sistemle Meclis'in yetkilerinin sembolik hale geldiğini sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, “Bakanlar Kurulu ve Başbakanlık ortadan kaldırılmış ve Cumhurbaşkanı tek başına tüm yürütme yetkisine sahip hale gelmiştir" diye ekledi.

YENİ REJİMİN ETKİLERİ

Çerkezoğlu, yeni rejimin çalışma hayatına etkilerini şöyle sıraladı:

 “* Yeni rejimde cumhurbaşkanı çalışma hayatı dahil pek çok konuda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK), Cumhurbaşkanlığı Yönetmeliği ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tek başına düzenleme yapabilecek.  

* TBMM'nin bazı yetkilerini CBK ile kullanabilecek olan Cumhurbaşkanı, çalışma hayatını ilgilendiren konularda da düzenleme yapabilecek ve karar alabilecek. Cumhurbaşkanı temel hak ve özgürlükler, kişisel ve siyasal haklar dışında kalan çok sayıda konuda geniş yetkilere sahip. Ayrıca tek başına OHAL ilan edebilecek. 

* Cumhurbaşkanı asgari ücret tespit komisyonunun yapısını istediği gibi değiştirebilecek.

* İşsizlik sigortası kaynaklarının kullanımında geniş yetkilere sahip olacak.

* Bugün işçilerin sırtına yüklenen vergi ve harçların kanunlarda öngörülen alt ve üst sınırlar arasında artırılması konusunda yetkili olacak.

* Cumhurbaşkanı grev yasaklarına karar verebilecek ve grevleri tek başına erteleyebilecek.

* Doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı ve onun talimatıyla çalışacak olan Devlet Denetleme Kurulu'na sendikaları, meslek odaları ve dernekleri inceleme, soruşturma ve yöneticilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verilmiştir.

* Bütçesi işçilerden ve onlar adına kesilen primlerden oluşan Sosyal Güvenlik Kurumu'nu Sayıştay denetiminden çıkarmayı hedefleyen düzenleme yapılmıştır.”

“Bu rejim, cumhurun çok büyük bir çoğunluğuna zararlıdır” diyen Çerkezoğlu, son olarak şunları söyledi: “Böylesi bir rejimde işçilerin haklarını, çalışma ve yaşam koşullarını savunmak ve geliştirmek daha da zorlu bir mücadeleyi gerekli kılmaktadır. Biz DİSK olarak, birlik, mücadele ve dayanışma bilinciyle böylesi bir mücadeleyi örgütlemeyi tarihsel bir görev olarak görüyoruz. Kurulduğu günden bugüne kadar, devletten, sermayeden ve siyasi partilerden bağımsız olarak işçilerin haklarını savunmayı ilke edinen DİSK, emek ve demokrasi mücadelesinden asla geri durmayacaktır.”