Cumartesi Anneleri, Yakut'un akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Mardin’de 5 Eylül 1993 tarihinde gözaltına alınıp kaybedilen Yahya Yakut'un akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 809'uncu haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya üzerinden video yayımladı. Anneler, 5 Eylül 1993 tarihinde Mardin’de gözaltına alınıp kaybedilen Yahya Yakut’un akıbetini sordu.

'KORUCULUK DAYATMASINDAN SONRA KÖYÜ TERK ETTİK'

Yahya Yakut’un oğlu Rıdvan Yakut, şunları anlattı:
“Halen babamın akıbetine ilişkin bir bilgi edinmiş değiliz. 1990’lı yıllarda devletin koruculuk dayatmaları sonucu köyümüzü terk etmek zorunda kaldık. Köyü bırakıp ilçeye taşındığımız için geçim sıkıntısı çekiyorduk. Bunun için babam Türkiye metropollerine gidip çalışma kararı almıştı. Babam sorunsuz bir şekilde Midyat’a kadar gidiyor. Midyat’ta otobüs beklerken yanlarına gelen uzun namlulu silah taşıyan kişiler kimliğini sorgulamak istiyorlar. Sorguladıktan sonra babamı gözaltına almak istiyorlar. Bunun illegal bir gözaltı olduğu için babam buna direniyor. Ama darp ederek alıp götürüyorlar. O günden sonra kendisinden hiçbir şekilde haber alamadık.
(...) Annem babamın akıbetini öğrenmeye çalıştığı sırada hakaretlere uğradı. Annem yakın geçmişte zırhlı araç tarafından ezildi ve yaralandı. Ama biz bu mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayacağız. İlk günkü gibi acımız tazedir."
Yakut’un avukatı Erdal Kuzu, yapılan kaçırma olayının JİTEM faaliyetin bir örneği olduğunu söyledi, "Suçların kimler tarafından yapıldığı ortadadır" dedi.

YAKUT'UN HİKÂYESİ

Bu haftaki açıklamayı ise Cumartesi İnsanlarından Sinem Asya Esengen okudu. Esengen, Yahya Yakut’un Midyat Otogarı’nda Konya otobüsünü beklerken silahlı, sivil giyimli, özel harekât timlerinin yanına geldiğine dikkat çekti ve şunları anlattı:
“Kimlik kontrolü sonrası ‘ifade vermek için bizimle geleceksin’ denildi. İfade vermesini gerektirecek bir durum olmadığı için Yahya Yakut gözaltına direndi. Ancak şiddet uygulanarak zorla gözaltına alındı. Olay otogarda bulunan çok sayıda kişinin gözleri önünde gerçekleşti. Yahya Yakut’un gözaltına alındığını haber alan eşi Süphiye ve Anne Şehriban Yakut’un Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığına, Midyat Jandarma Karakolu’na gidip bilgi alma çabaları sonuçsuz kaldı. Yahya Yakut’tan bir daha haber alınamadı."