Cumartesi Anneleri, Cihan'ın katillerini sordu

Cumartesi Anneleri, devlet güçlerinin katlettiği Süleyman Cihan'ın katillerinin yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 801'incisini düzenledi. Bu haftaki eylem de koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden canlı yapıldı. Anneler, 29 Temmuz 1981’de gözaltında alındıktan sonra cenazesi bulunan Süleyman Cihan’ın faillerinin yargılanmasını istedi.
Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan, abisinin gözaltına alındıktan 85 gün sonra kimsesizler mezarından bulunduğunu söyledi. Cihan, abisinin işkence sonucu öldürülmesine ilişkin açılan soruşturma dosyasının 12 Eylül döneminde hiçbir delil dikkate alınmadan kapatıldığını, 2012'de suç duyurusu üzerine açılan soruşturmaya da zaman aşımı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiğini anlattı.
Cihan Ailesi’nin avukatı Aydın Erdoğan da “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı söz konusu olamaz" dedi.

'EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ, CENAZESİ BULUNDU'

Bu haftaki açıklama da 21 Mart 1995’gözaltında kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak tarafından yapıldı.
Cihan’ın 29 Temmuz 1981 tarihinde Edirne'den İstanbul'a gelmek üzere bindiği yolcu otobüsünün İstanbul'a yaklaştığı sırada sivil bir ekip tarafından durdurulduğunu ifade eden Ocak, “Otobüsten indirilerek gözaltına alınan Süleyman Cihan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.  Durumdan haberdar olan ailesi ve avukatları hemen, İstanbul Emniyeti ve Askeri Savcılık nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı.  Gözaltı kararını veren İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı ve gözaltı işlemini gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 23 kişinin ‘Emniyette işkencede gördüm’ diye tanıklık ettiği Süleyman Cihan'ın gözaltına alındığını reddetti” dedi.
Ocak, Cihan Ailesi’nin çocuklarının cenazesini 85 gün sonra "meçhul kişi" olarak defnedildiği Zindanarkası Mezarlığı’nda ulaştığını kaydetti. Olaydan 21 yıl sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın dosyadaki otopsi bulguları ve tıbbi verilerden hareketle bir rapor hazırladığını aktaran Ocak, raporda Cihan'ın ağır işkenceye maruz kaldığı ve apartmanın altıncı katından atılmadan önce öldürülmüş olduğu kayıt altına alındığının belirtildiğini aktardı.