Batı Kürdistanda halkın birçok kentte yönetimi ele geçirmesi uluslararası basında geniş yer almaya başladı. Çin haber ajansı Hinhua Suriyenin en güçlü oyuncusunun Kürtler olduðunu yazarken, Rus Ýzevstiy gazetesi Kürtlerin birçok bölgeyi çatışmasız ele geçirdiklerini kaydetti.
Çin Haber Ajansı Hinhua, Batı Kürdistanda yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, Suriyenin en güçlü oyuncusunun Kürtler olduðunu yazdı. Suriye Kürtleri ülkedeki krizde en güçlü oyuncu pozisyonunu aldı diyen ajans, Suriyedeki Kürt topluluðu son zamanlara kadar ulusal sorunlarından söz edip haklarını talep ediyorlardı. Ama şimdi Suriye krizinde yeni ve büyük bir oyuncu olarak çıkış yaptı. Aslında daha net bir şekilde ifade edersek Kürtler hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçtiler diye yazdı.
Ýsimlerinin açıklanmasını istemeyen Kürt temsilciler son zamanlarda Derikten başlayarak Kürt bölgesini kontrolünü ele aldıklarını söylediklerini aktaran ajans, söz konusu bölgede Ermeni, Arap, Asurî ve Keldanilerin de yaşadıðına dikkat çekti.
Ajansın belirttiðine göre bu tür hareketlerde politik yönler güçlüdür. Yekiti Partisinin bir yetkilisi Suriye de rejimin düşmesinden sonra Kürt Ulusal Konseyinin yönetim mekanizmalarını tartışmaya başlayacaðını ifade ediyor. Suriyedeki gaz ve petrol kaynakları Kürtlerin yaşadıkları bölgelerde yer aldıðını Kürtlerin bu enerji kaynaklarını kontrol etme olasılıðı Şamdaki hükümetin politik kararlar almasını zorlaştıracaðına dikkat çeken ajans, belki de buna izin vermezler diyerek şunları kaydetti:
Bazı yorumcular ülkede sayıları % 15e varan Kürtler için önemli olan muhalifler deðil kendi bölgelerini kontrol etme istekleridir. Onlar için oluşacak yeni rejim önemli deðil önemli olan kendi bölgelerini kendileri yönetmek.
ÝZVESTÝYA: KÜRTLER PETROL BÖLGELERÝNÝ ELE GEÇÝRDÝ
Rusyanın önemli gazetelerinden Ýzevstiya için bir makale kaleme alan Konstantin Volkov Kürtler Suriyedeki petrol bölgelerini ele geçirdiðini iddia etti.
Amaçları Suriyede yaşayan halklarla eşit haklara sahip olmak ve tam bir otonomi kurmak olan Kürtlerin çok örgütlü bir şekilde Kuzey Doðu bölgelerinde yerleşim yerlerini ele geçirdiklerini ifade eden yazar Kürtlerin Hükümetin kontrolsüz bıraktıðı bu yerleri çatışmasız ala geçirdiklerine dikkat çekiyor.
Görüşlerine başvurdukları Kürt Kurtuluş Hareketi aktivistlerinden Rıdvan Ali Behdininin açıklamalarına yer veren gazete politikacının şu sözlerini aktardı: Hükümet şu anda şehirlerden çekiliyor. Biz orda yaşayan toplulukların yeni bir yönetim kurmalarına yardımcı oluyoruz. Her şey sakin bir şekilde yürüyor, oradaki silahlı muhalif gruplar veya orduyla her hangi bir çatışma yaşanmıyor.
Makale şöyle devam ediyor: Suriye Kürt hareketi 50lerden başlayarak güç aldı ve isteklerini açık ortaya koyabildiler. Bunlar bölgelerinde geniş bir otonomi Suriyede yaşayan halkların sahip olduðu haklara sahip olmak, kendi dilinde eðitim görmek ve ülkede kendi kendini yönetmek istiyorlar. Son yıllarda bazı istekleri gerçekleşti. Örneðin Şam bazı Kürt kesimlerine Suriye vatandaşlıðı ve otonomi sözü verdi. Fakat halen büyük çoðunluðu bu haklardan yoksun. Kendi dillerini bile konuşamıyorlar, okul açamıyor ve kendi dillerinde kitap basamıyorlar. Ama aynı zamanda Suriyedeki çatışmaların çıkış yolunun sadece barış yoluyla olacaðını savunuyorlar. Bu görüşle yeni bir güç gittikçe yayılıyor. Bu seferki büyük amaçları Suriyenin petrol merkezi Qamişloyu kontrolleri altına almak.
QAMÝŞLOYU KENDÝ KADERÝNE BIRAKAMAYIZ
Behdini, Qamişloya girmeleri durumunda bunu barışçıl yollarla yapacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürüyorlar; Ama şimdi bu şehir kendi kaderine bırakılmıştır, orda yaşayan insanların sıkıntıları var. Yönetimsiz ve sosyal hizmetlerden yoksun ve kendi problemlerini çözemeyecek durumdalar. Bu yüzden yeni Kürt otonomisinin çıkması reel bir perspektiftir. Bu yüzden oradaki duruma dayanarak bölgedeki halk daha azına razı olmaz diyebiliriz.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden Mahmut Hamo ise Kürtlerin mevcut pozisyonunu kabul etmeyeceklerini söylüyor.