CIA Başkanı geldi-gitti, sonuç?

CIA Başkanı geldi-gitti, sonuç?

CIA Başkanı David Petraeus, önceki gün akşam saatlerinde geldiði Türkiye’den, dün, gece saatlerinde ayrıldı. Gündemin Suriye ve PKK olduðu belirtildi, ancak görüşmelere ilişkin tek bir açıklama olmadı. Kamuoyunun hükümetin faaliyetlerine ilişkin bilgi edinme hakkı bir kez daha sansüre uðradı.

Federal Kürdistan Bölgesi’nde Türk askerlerin başına çuval geçirmesi ile tanınan CIA Başkanı Orgenaral David Petraeus, Suriye’deki gelişmeler ile PKK’yi görüşmek üzere 2 Eylül’de Türkiye’ye geldi. CIA Başkanı Petraeus, bir gün kaldıðı Ýstanbul’dan 3 Eylül gecesi ayrıldı.

Petraeus’un Türkiye temaslarına tam bir sansür uygulandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu, MÝT Müsteşarı Hakan Fidan yanısıra Başbakan Recep Tayyip Erdoðan’la da bir araya gelmesi beklenen Petraeus’un sadece MÝT Müsteşarı ile yaptıðı görüşme basına yansıtıldı. MÝT Müsteşarı Fidan ile görüşmede Suriye’deki durum ile PKK’nin ele alındıðı bildirilirken, Dışişleri Bakanı Davutoðlu ve Başbakan Erdoðan ile beklenen görüşme hakkında her hangi bir bilgi verilmedi.

CIA Başkanı’nın ziyaretinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 11 Aðustos günü Türkiye’ye yaptıðı ziyaret ardından iki ülke arasında kararlaştırılan, ilk toplantısı ise 13 Aðustos’ta gerçekleştirilen ve Suriye’ye ilişkin ortak stratejinin belirlenmesini öngören ‘Operasyonel Mekanizma Toplantısı’ ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

ABD’nin Türkiye’nin talebi olan Suriye’de ‘tampon bölge oluşturma’ fikrine karşı çıkması ardından gerçekleşen ziyaret, aynı zamanda gerillanın Şemdinli’den başlayarak alan hakimiyetini genişlettiði bir döneme geldi.

Petraeus’un neden Erdoðan ve Davutoðlu ile görüşmediði ya da neden bu ikisinin Petraeus ile görüşmedi konusunda ikna edici herhangi bir açıklama yapılmadı.

AKP hükümetinin dış politikasının iflas ettiði, içerde hiç olmadıðı kadar zayıfladıðı ve NATO’nun ikinci büyük ordusunun en zor dönemlerini yaşadıðı şu sıralarda yapılan görüşmede konuşulanlar, işbirliði, talepler veya bu taleplerin ne kadar karşılık bulduðu konusu gizli kaldı.

Türk yetkililer sık sık ABD’den yeterli derecede istihbarat desteðini almadıklarını öne sürerek, ABD’den desteklerini arttırmalarını istiyor. ABD hali hazırda, Ankara-Washington-Baðdat arasında PKK’ye karşı oluşturulan, anlık istihbarat paylaşımını içeren ‘üçlü mekanizma’ anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye istihbarat bilgileri saðlamaya devam ettiklerini belirtiyor. Resmi söylemlere göre, ABD’nin istihbarat paylaşımı gerilla denetimindeki Medya Savunma Alanları ile sınırlı. Yine, Roboski katliamında ilk bilgileri vererek katliamın gerçekleşmesine sebebiyet verdiði açıða çıkan ABD’nin katliamdan bu yana bu istihbarat paylaşımını ‘sınırlandırdıðı’ yönünde iddialar var. Ancak bu duruma ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Elindeki mevcut insansız hava araçları ile bir sonuç alamayan Türk yetkilileri, uzun bir süredir ABD predatörlerini istiyor. ABD yönetimi ise bu talebi tümden reddetmiyor, ancak Senato'yu da ikna etmiş deðil. ABD Senatosu Predatörlerin müttefiklerin elinde 'yanlış' kulanımının yol açacaðı sonuçlar nedeniyle karşı çıkıyor.