ÇHD: Gönen'in katilleri yargılansın

ÇHD: Gönen'in katilleri yargılansın

ÇHD Ýstanbul Şubesi, Hasan Selim Gönen'in polis tarafından öldürüldüðünü belirterek, "Bu pervasız yargısız infaz politikasının son bulmasını isteyen herkes, Hasan Selim Gönen’in katillerinin yargılanması ve Sultan Işıklı’nın yaşama hakkı için duyarlılık göstermelidir" dedi.

ÇHD Ýstanbul Şubesi, Hasan Selim Gönen adlı devrimcinin öldürüldüðü, Sultan Işıklı'nın aðır yaralandıðı olayla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Işıklı'nın henüz tedavisi tamamlanmadan adeta kaçırılarak cezaevine konulduðunu söyleyen ÇHD, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "16 Haziran 2012 günü Gaziosmanpaşa'da bir polis memurunun öldürülmesinin ardından, Hasan Selim Gönen ve Sultan Işıklı günlerce haklarında türlü iddialar ortaya atılarak, fotoðrafları altına 'polis katili', 'terörist' yazılarak hedef gösterildiler. Ýmha edilmelerinin zemini hazırlandı, ölüm fermanları verildi. Bir kez daha evrensel hukuk kuralları, temel insan hakları hiçe sayılarak, yargısız infaza davetiye çıkartıldı. Devrimcilerin aileleri, yakınları ve avukatları bunun bir infaz çaðrısı olduðunu belirterek yasal mekanizmaları göreve çaðırdı. Ancak bu sürecin önü bilinçli bir biçimde alınmadı ve adeta Gönen ile Işıklı'nın katli vacip ilan edildi. Gelinen noktada, Türkiye’nin zaten kabarık olan yargısız infaz hanesine bir kayıt daha düşülmüş oldu."

"Gönen'in katledilmesinin ardından da bildik bir tiyatro sahneye konulmaya çalışılmakta" diyen ÇHD, Ýstanbul Valisi Mutlu'nun "Bugün o çalışmaların sonucunu almaktan ve ebediyete intikal etmiş şehidimizin ailesinin, milletimizin, ülkemizin gönlünü ferahlatmaktan memnun ve mutluyuz" açıklamasını hatırlattı.

ÇHD, "Kısacası resmi bir görevli kamuoyu karşısına çıkarak, bırakın kesinleşmiş bir mahkeme hükmünü, hakkında açılmış bir dava dahi olmayan genç bir devrimcinin ölümü karşısındaki sevinç ve mutluluðunu paylaşıyor. Bu intikamcı bir zihniyetin göstergesi olduðu kadar, aymazlıðın da bir göstergesidir. Bir yargısız infaz karşısında mutluluk çıðlıkları atmak, ancak ve ancak çürümenin ve düşkünlüðün bir ifadesi olarak görülebilir" dedi.

ÇHD, Türkiye'de "yargısız infazın bir devlet politikası" olduðunun altını çizerek, "Bu pervasız yargısız infaz politikasının son bulmasını isteyen herkes, Hasan Selim Gönen’in katillerinin yargılanması ve Sultan Işıklı’nın yaşama hakkı için duyarlılık göstermelidir. Zira bu noktada verilecek olan mücadele, yargısız infazlara karşı verilecek bir hak ve hukuk mücadelesi olacaktır" diye belirtti.