Ýnşaat işçisi Recai Gerçe, arkadaşı Cemal Özbek'in nasıl iş cinayetine kurban gittiðini anlattı. Yazdıðı mektupta Hükümete "bunca emekçinin hayatına mal olan iş yasalarını neden işçiler ve emekçiler lehine deðil de işverenin istediði gibi çıkarıyorsunuz?" sorusunu yöneltti.
Adana'da Ýlkkahramanlar Ýnşaat Şirketi'nde çalışan Recai Gerçe, mesai arkadaşı Cemal Özbek'in nasıl yaşamını yitirdiðini bir mektupla anlattı. Bugün 25 Aðustos 2012. Ben bugün bir cinayeti gördüm ve tanıklık yapmak istiyorum. Cinayet mevki Adana Ýlkkahramanlar Ýnşaat Ltd.Şti, kurban, yani öldürülen kişi Cemal Özbek, ölüm saati: 10:50-11:05 arası. Hiçbir güvenlik önleminin alınmadıðı inşaatta 10. kattan toprak zemine yüzükoyun düşerek yaşamını yitirdi" diyen Gerçe, yaşananın kaza deðil iş cinayeti olduðunu şöyle ifade etti:
"Belki güvenlik önlemi alınmış olsaydı, örneðin inşaatın etrafında tel kafesler ve güvenlik halatı gibi önlemler olsaydı, Cemal, en fazla ya tel kafese düşecekti ya da güvenlik halatında askıda kalacaktı, ölmeyecekti. En büyüðü 7 olan üç çocuðu da babasız kalmayacaktı. Aşaðıda yatan ben de olabilirdim ya da bir başka arkadaşım da olabilirdi. Cemal de diðer iş cinayetlerinde öldürülenler gibi o da öldürüldü. Öldürüldü diyorum çünkü başta söylediðim önlemler alınmış olsaydı, bugün yaşıyor olacaktı."
'BAŞBAKAN, BAKANLAR KAÇINIZ ÝŞ CÝNAYETLERÝNE KURBAN GÝTTÝ?
Recai Gerçe mektubun devamında iş cinayetlerine isyanını şöyle ifade etti:
"Oysa ki bu önlemleri almak, Cemal'in hayatından daha çok pahalı deðildir. Evet, artık yeter, yeni Cemal'ler olmasın diye yazıyorum bütün bunları ve soruyorum bu ülkeyi yöneten Başbakan'a, bakanlara, kendini insan yerine koyan herkese soruyorum: Ýşçi saðlıðı ve iş güvenliði yasasını biraz daha genişlettiniz, bunu işyerindeki ölümlere bir son vermek için mi yaptınız? Şimdi söyleyin bana Başbakan, Bakanlar ve milletvekilleri, sizler ayda aldıðınız on binlerce liralık maaşlarınız ve her türlü devlet olanak ve imkanlarıyla bezenmiş yaşamınızla iş güvenliði yasasının hangi risk kategorisine dahilsiniz? Kaç Başbakan, kaç bakan ve kaç milletvekili çalıştıðı işyerinde iş cinayetine kurban edilmiştir?
'BAŞTAN SAVMA ÝŞ GÜVENLÝÐÝ YASASIYLA ÇÖZEMEZSÝNÝZ'
Sizlerin canı ne kadar kıymetli ise bu ülkedeki bütün emekçilerin, yoksulların, işsizlerin, dışlanmışların yani her türden insanın canı da o kadar kıymetlidir bana göre. Bir avuç işverenin çıkarlarını korumak adına bunca emekçinin hayatına mal olan iş yasalarını neden işçiler ve emekçiler lehine deðil de işverenin istediði gibi çıkarıyorsunuz? Eðer içinizde birazcık insanlık adına küçük bir vicdan parçası varsa bu cinayetlerin hesabının sorulmasının önünü açarsınız. Yoksa daha çok Cemal'ler kaybedecektir bu ülke. Bu cinayetlerden davacı olun ve durdurun.