Meclis Genel Kurulunda yapılan bütçe görüşmelerinde Saðlık Bakanlıðı bütçesi üzerine konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AKP hükümeti döneminde saðlık hakkının alınıp satılan bir mal haline dönüştürüldüðünü belirterek, Saðlıkta yaşanan sorunlar bütün alanlarda kendini gösteriyor. Bu gün cezaevlerinde 550 siyasi tutsak aðır hasta durumdadır. Bu güne kadar devlete emanet olan 94 siyasi tutsak cezaevinde yaşamını yitirmiştir diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmelerine Saðlık Bakanlıðı ve Kalkınma Bakanlıðı bütçelerinin görüşülmesi ile devam ediyor. BDP Grubu adına konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AKP hükümetinin birçok sorunu çözecekmiş gibi görünüp çözüm ümidi yarattıktan sonra çözümsüz bıraktıðını söyledi. Çelik, Toplumun adeta geleceðini karartan, geleceðine bakış açısını karartan bir tavır içinde olmuştur dedi. AKP hükümetinin piyasalaştırma ve taşeronlaştırmayı saðlık alanında da uyguladıðını belirterek, saðlıðın alınıp satılan bir mal haline getirildiðini söyledi. Çelik, Siz bireyin temel ihtiyacını karşılamazsanız o toplum saðlıklı bir toplum olamaz. Bizim yaşamak zorunda bırakıldıðımızda budur. Yeni paradigma ile sorununun çözümünü aramak gerekirken, Saðlıkta Dönüşüm Projesi olarak sunulan çalışma geçmişte denenenlerden ibaretti. Bu anlayış kendini aile hekimliði, genel sigorta gibi alanlarda göstermişti. Çünkü çocuk sakat doðmuştur ifadesini kullandı.
94 SÝYASÝ TUTSAK CEZAEVÝNDE YAŞAMINI YÝTÝRDÝ
Aile hükümlüðü uygulamasını eleştiren Çelik, Hekimler devletin tahsildarı konumuna gelmiştir. Bu uygulama şiddete yol açmıştır. Bakın cezaevlerinde parasız saðlık eðitimi istedikleri için onlarca tıp öðrencisi cezaevindedir. Hukuksuz ve siyasi operasyonlar ile tutulmuşlardır. Bu gün cezaevlerinde 550 siyasi tutsak aðır hastalıklar ile karşı karşıyadır. Bu güne kadar devlete emanet olan 94 siyasi tutsak yaşamını yitirmiştir dedi. Çelik, yaşanan sorunların her halkın kendini yönetebileceði yerinden bir yönetim ile aşılacaðını işaret ederek, 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanyanın yaşadıðı gelişmeleri anlattı. Çelik, Kürtler olarak bizler bu günün artık devletin insanlıðın ve toplumun mutluluðu için olmazsa olmaz olmadıðını, kutsandıðı gibi insanlara mutluluk getirmediðini söylüyoruz. Devletin bölünmesi ve parçalanması gibi bir siyasal dilin de sahibi deðiliz. Ama gelişen dünyanın yarattıðı yeni fırsatları yakalayamazsak bütçemiz saðlık ve eðitime gideceðine savaş gider diye konuştu.
KALKINMA BANKASI 1 YILDA 71 BÝN TLLÝK LAHMACUN YÝYOR!
Çelikin ardından ise Diyarbakır Milletvekili Altan Tan konuştu. Tan, Doðu Anadolu Projesinin (DAP) çok sayıda ili kapsadıðını belirterek, AKP hükümeti sürekli oralara yatırım yapıyoruz diyor. Ama nüfusa baktıðın zaman sürekli bir boşalma hali yaşıyor bu iller. Cazibe merkezleri başka illerde kurulmalıdır. Ýstanbul bugün boşaltılmalıdır dedi. Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoðanın BDPli milletvekillerinin Mardinde yediði yemeðe ilişkin söylediði açıklamaları hatırlanan Tan, Mardinde Ahmet Türk davet etti mütevazı bir yemek yedik. Kalkınma Bankasının 1 yılda yediði lahmacun parası 71 bin TLdir. Kebaplarla birlikte toplam 169 bin TL diye kaydetti.
ÇÖZÜM ÜRETEMEYENLER GAPI ÖNE ÇIKARIYOR
BDP Urfa Milletvekili Ýbrahim Binici ise GAP Bölge Kalkınma Ýdaresi Başkanlıðına ilişkin yaptıðı konuşmada, GAPın çıkışında MGK toplantılarında görüşülmesinin projenin amaçlarını ortaya serdiðini söyledi. Binici, Kürt sorununa gerçekçi çözüm üretemeyenler her sıkıştıðında GAPı öne çıkardılar. Yılan hikayesine dönen proje Kürtlerin oyunu arayan her siyasetçinin diline dolanmıştır. AKP hükümetleri de bunun sürdürdüler dedi.
BDPli vekillerin konuşmalarının ardından görüşmeler devam ediyor.