Celalizade: İran diktatör Erdoğan'a tavrını netleştirmeli

İran Parlamentosu'nda konuşan Mahabad Parlamenteri Mahmud Celalizade, Efrîn'e saldırılara tepki göstererek, "Erdoğan katil ve diktatör biridir. İran devleti bu diktatöre karşı tavrını netleştirmeli" dedi.

Doğu Kürdistan’ın Mabadad kenti parlamenteri Mahmud Celalizade, dün İran Parlamentosu'ndaki oturumda, Efrîn'e dönük işgalci saldırıları gündeme getirdi. Celalizade, İran Cumhurbaşkanı ve Ruhani Lideri ile Dışişleri Bakanına işgale karşı tutum alması çağrısında bulunarak, “Meclis olarak dünyanın herhangi bir yerindeki Müslümanların desteklenmesi yönünde bir kararımız vardı. Bu karara rağmen neden Erdoğan’ın Rojava'da Kürtleri katletmesine ses çıkarmıyoruz” dedi.

Celalizade, Sykes-Picot Anlaşması'nın, Kürdistan'ı dört parçaya bölmesinin yanı sıra, Kuzey, Doğu, Güney ve Rojava’da getirdiği Kürt trajedisine değinerek, "Türkiye 20 milyon Kürdü inkâr ediyor, katlediyor. Saddam Halepçe ve daha birçok Enfalle Kürtleri katliamdan geçirdi. İran da Şah zamanında binlerce Kürdü katletti. Rusya önce Mahabad'a destek verdiğini açıkladı, sonra da Kürtlerin katliamlarının önünü açtı. Suriye’de hâlâ birçok Kürdün kimliği yok, Kürtler inkâr ediliyor" diye belirtti.

'SESSİZ KALANLAR DA SUÇ İŞLİYOR'

“Uluslararası güçlerin Rojava’da YPJ ve YPG savaşçılarına DAİŞ ile verdikleri mücadeleden ötürü teşekkür etmeleri gerekirdi” diyen Celalizade, Türkiye DAİŞ, El Kaide çetelerini toplayarak, NATO’nun ağır ve kimyasal silahlarla Efrîn’deki bu savaşçılara saldırdığını, insan hakları örgütleri ve tüm kurumların bu vahşete karşı sessiz kalarak suç işlediklerini söyledi.

'ERDOĞAN BAŞARI ELDE EDEMEYECEK'

Konuşmasında, Türkiye’nin faşist bir devlet, Erdoğan’ın bu faşist devletin başını çeken bir diktatör olduğunu söyleyen Celalizade, “İran'ın, bu faşist ve kadın, çocuk, sivil öldüren devlete karşı tutumunu netleştirmesi gerekir. Erdoğan katil ve diktatör biridir. İran devleti bu katil ve diktatöre karşı tavrını netleştirmelidir. Hiçbir diktatör şimdiye kadar diktatörlükle bir başarı elde edemedi, Erdoğan da elde edemeyecek” diye konuştu.