Buldan: Kürde sıkılan her kurşun herkesin sofrasına sıkılmıştır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ÖDP’nin 9. Büyük Kongresine katıldı. Kongrede söz alan Buldan, “Kürt halkının bedenine sıkılan her bir kurşun Türkiye’de yaşayan her bir kişinin sofrasına sıkılan kurşundur” dedi.

Buldan ÖDP’nin 9’uncu Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “ÖDP kongresine gelirken burada dayanışma ruhu ve mücadele azmiyle birçok yoldaşımla karşılaşacağımı biliyordum. Şu an kendimi HDP kongresinde hissettiğimi belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK SİYASET YOK SAYILDI

Türkiye’nin AKP ile birlikte içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Buldan, siyasi ve ekonomik krize vurgu yapdı: “Bugün Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durum ekonomik siyasi ve kültürel krizlerin çokça yaşandığı bir ortamda ne yazık ki. Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu durum demokratik kazanımların demokratik siyasetin yok sayıldığı bir dönem, inkar edildiği bir dönemi yaşıyoruz hep birlikte. Binbir bedellerle binbir kararlılıkla elde ettiğimiz demokratik kazanımların AKP tarafından siyasi irade tarafından yok sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz.”

TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİ HALİNE GELDİ

“Bugün Türkiye ne yazık ki bir açık cezaevi durumunda” diyerek sözlerini sürdüren Buldan, şunları ekledi: “Ağzını açan, barışı savunan her insanın, demokrasiyi eşitliği savunan her insanın yakapaça gözaltına alındığı, tutuklandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bugün cezaevlerinde siyasetçilerin, akademisyenlerin, aydınların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bugün kendisine biat etmeyen her kesimi cezaevinde rehin olarak tutan bir anlayışla ne yazık ki karşı karşıyayız. Bugün Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın rehin alındığını hepimiz çok iyi biliyoruz. CHP’li Enis Berberoğlu’nun rehin alındığını çok iyi biliyoruz. Belediye başkanları, akademisyenler, yazarlar, siyasi iradeye diz çökmedikleri, boyun eğmedikleri için cezaevindeler. Ancak Türkiye halkları AKP ve MHP ittifakına mecbur değildir. Türkiye halkları AKP’nin bu gidişine muhtaç değildir. Bizlerin özellikle geçmişten devraldığımız büyük miraslar var, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik mücadelemiz var. Biz Behice Boranların, Mahir Çayanların, Mazlum Doğanların geleneğinden gelerek mücadele etmesini, kazanmasını bilen bir halkız. AKP’nin bu zoruna boyun eğmeden dimdik ayakta durarak, biat etmeden mücadele edeceğimizin sözünü vermek isteriz.”

AKP TÜRKİYE’Yİ SAVAŞ SARMALI İÇERİSİNE KOYDU

Efrîn’deki işgal saldırılarına değinen Buldan, AKP’nin Tükriye’yi bir savaş sarmalına koyduğunu kaydetti. Buldan şöyle konuştu:

“AKP hükümeti Türkiye’yi bir savaş sarmalının içine koydu. Sadece Türkiye ile sınırlı olmayan ve Afrin sınırlarına kadar genişleyen bir savaştan bahsediyoruz. Afrin’de yaşamını yitirenlerin, orada yaşamını yitiren askerlerin de bu ülke için çok büyük bir kayıp olduğunu ifade etmek isterim. Afrin’de Kürtler, Türkmenler, Araplar, Ezidîler barış içinde bir yaşamı tercih etmişken Afrin’e yapılan işgal hareketinin de anlamsız olduğunu ifade etmek isterim. Afrin’de Kürt halkının statüsüne yapılan bir savaş olduğunun altını çizmek isterim. AKP sadece Türkiye’deki Kürtlerle uğraşmıyor. Özellikle komşu ülkelerde yaşayan Kürt halkına karşı başlatılan savaşın Türkiye’ye hiçbir faydası yoktur. Bu savaştan Türkler de nasibini alıyor. Kürt halkının bedenine sıkılan her bir kurşun Türkiye’de yaşayan her bir kişinin sofrasına sıkılan bir kurşundur. Kürt halkının yıllardır bedenlerine kurşun yağıyor, bomba yağıyor. Ağrı’da Dersim’de Roboski’de yaptılar. Bugün aynısını Afrin’de yapıyorlar. Afrin operasyonunun Türkiye’ye kazanımı yoktur. Konya’da, Kayseri’de Ankara’da yaşayan halklara kazanımı yoktur. Bu anlamda BM’nin ateşkes kararına acilen uyulmalıdır.”

BARIŞA GİDEN YOL YOKTUR, BARIŞ BİZZAT YOLDUR

“Sizlerin çokça söylediği benim de çok önemsediğimi bir sözü hatırlatmak isterim” diyen Buldan, şöyle devam etti: “Yolların silindiği bir yerde eşitliğe ve özgürlüğe yol açalım” diyorsunuz. Onlar bu yolu kapatmak isteyebilirler ama biz her yolu barışa giden bir yol olarak ele almalıyız. "Barışa giden yol yoktur barışın kendisi bizzat yoldur" sözünü esas almalıyız.”

“Çözüm mözüm yok” diyenlere de seslenen Buldan, “çözüm bizlerdedir” dedi. Buldan şöyle noktaladı:

“Türkiye’de ezilenlerin, yok sayılanların el ele vermesi gereken bir süreci yaşıyoruz. Bugün kendi çıkarları için parayı savaşa aktaran zihniyet şeker fabrikalarını satışa çıkaran zihniyet şunu bilmeli, TR halkları kazanacak. “Çözüm mözüm yok” diyenler şunu bilmeli çözüm bizlerdedir Biz sizin çözümünüze muhtaç değiliz. Bu ülkeye barış, demokrasi kardeşlik, eşitlik gelene kadar ezilenler sosyalistler yok sayılanlar muhalifler el ele verecek, direme direne kazanacak, ve ya kazanacak ya kazanacak.”