Buldan: Bu ülkeyi değiştirecek gücümüz ve inancımız var

İzmir’de kadınlarla bir araya gelen HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, kadınlara “Sizi tanımayanı siz de tanımayın” diye seslenirken, “Bu ülkeyi değiştirecek ve dönüştürecek hem gücümüz hem de inancımız var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran seçimleri kapsamında partisinin düzenlediği kadın etkinliğine katılmak için İzmir’e geldi. Konak ilçesine bağlı Çimentepe Mahallesi’nde gerçekleştirilecek bürosu açılışına yüzlerce kadın katıldı. Kadınlar, açılış öncesi zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

Kitleyi selamlayarak konuşmasına başlayan Buldan, 24 Haziran’da değişimi kadınların gerçekleştireceğini belirterek, “Biz kadınlar kararımızı verdik, güle güle diyeceğiz AKP’ye, güle güle diyeceğiz Recep Tayyip Erdoğan’a. HDP bir kadın partisidir. HDP bugün kadınların sorunları ile ilgilenen kadınların maruz kaldığı sıkıntılarla birebir ilgilenen partidir. En fazla kadın milletvekili, en fazla belediye başkanı, en fazla karar mekanizmalarında söz sahibi hep kadınlardır. 24 Haziran’da da sandıklarda inadına kadınlar olacaktır. Ama AKP hükümeti bizlerden çok korkuyor. AKP hem kadınlardan korkuyor hem de HDP’de siyaset yapan kadınlardan korkuyor. Selam olsun cezaevlerinde direniş gösteren sevgili Figen Yüksekdağ’a, sevgili Gültan Kışanak’a” dedi. AKP’nin kadınların siyasetinden korktuğu için önce kadınları hedef yaptığını belirten Buldan, “HDP içinde siyaset yapan önce kadınları aldılar. Cezaevlerine attılar. Görevlerinden aldılar arkadaşlarımızı yerlerine kayyumlar atadılar. Ancak onlar cezaevinde bile olsa bizimle beraberler. Aynı mücadeleyi veriyorlar. Kadın mücadelesini veriyoruz. Özgürlük mücadelesini veriyoruz. Eşitlik mücadelesini veriyoruz. Hep birlikte veriyoruz” diye konuştu.

Kadınların “Jin jiyan azadi” sloganları ile konuşması kesilen Buldan, şöyle devam etti: “AKP hükümeti bu toplumun yarısını oluşturan biz kadınlara yok hükmünde bakıyor. Kadınların emeğini sömüren, kadınları hiçe sayan, yok sayan, kadınların iradesini tanımayan bir anlayışa karşı biz de 24 Haziran tarihinde AKP’yi tanımayacağız, Recep Tayyip Erdoğan’ı tanımayacağız. En büyük dersi biz kadınlardan alacaklar. Emeği sömürülen tarlada çalışan, okullarda çalışan, yaşamın her alanında emek veren ve emeğinin karşılığını alamayan biz kadınları yok sayan bir zihniyeti, biz de tanımayacağız. Siz de tanımayın sevgili kadınlar, siz de tanımayın sevgili İzmirliler. Onlar bizi yok saydıkça, onlar bizi görmezden geldikçe onlar emeğimiz sömürdükçe biz daha çok direniyoruz, biz daha çok çoğalıyoruz. Evet, kadınları görmeyen bir anlayış, kadınları yok sayan bir anlayış, bizleri daha çok mücadeleye, eşitlik ve özgürlük mücadelesine bağlanmaya götürüyor. Onlar bizi yok saydıkça biz daha çok büyüyeceğiz. Onlar bizi yok saydıkça biz daha çok çoğalacağız. Ve 24 Haziran tarihinde İzmir dağlarında açan çiçekler sandıklardan fışkıracak. Biz kadınlar sandıklardan çıkacağız. Biz kadınlar sandıklardan fışkıracağız. Tıpkı İzmir Dağları’ndan açan çiçekler gibi. Her bir arkadaşım, her bir kadın yoldaşım bu inançla, bu kararlılıkla seçimlere, 24 Haziran seçimlerine hazırlanmalıdır.”

HDP Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olduğunu hatırlatan Buldan, “Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün; kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde hep onların yanında oldu. Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün çocukların yaşamını yitirmemesi için hep kadınların yanınızda oldu. Onların mücadelesine güç verdi. Onların mücadelesine destek verdi. İşte o aday Edirne cezaevindeki Selahattin Demirtaş’tır. Biz aynı zamanda kadınların geleceği açısından, çocuklarımızın geleceği açısından bu ülkeyi Selahattin Demirtaş’ın yönetmesi için çok önemsiyoruz. O yüzden diyoruz ki; bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a” diye konuştu.

Türkiye’de bedel ödemeyen, acı çekmeyen kadınların kalmadığını ve AKP döneminde bedellerin ve acıların çoğaldığını dile getiren Buldan, kadın cinayetleri ve istismarının en fazla AKP döneminde yaşandığını ifade etti. Kadınlara karşı suç işleyenlerin cezalandırılmadığını belirten Buldan, “Ama onlar bizleri eve tıkamak istese de onlar bizim önümüzü kesmek istese de bugün gördüğümüz gibi kadınlar alanlarda, kadınlar sokaklarda, kadınlar meydanlarda. Ne diyor kadınlar; geceleri de sokakları da meydanları da terk etmeyeceğiz diyorlar. İşte bunun için 24 Haziran tarihi kadınlar için de tarihi ve kaderimiz belirleyecek bir tarih olacaktır. Kadınlar olarak daha güçlü, inançlıyız dedik. Bu gücümüzü, bu inancımızı 24 Haziran’da sandıklara götüreceğiz. Biz kadınlar sandıklara sahip çıkacağız. Biz biliyoruz ki kadınların sahip çıktığı sandıklardan kimse oy çalamayacak. Çünkü orada kadın emeği olacak, kadın mücadelesi olacak. Ve 24 Haziran elbette ki kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin taçlanacağı tarih olacak. Bunun için her kes seferber olsun, herkes birisini mutlaka ikna etsin. Sözünü söylesin, gücünü kullansın. Eğer bunu başarırsak 24 Haziran’da bu ülkeyi değiştirecek ve dönüştürecek kadınların gücü olacak. Bu ülkeyi değiştirecek ve dönüştürecek hem gücümüz var hem inancımız var. Gücümüzü de sözümüzü de 24 Haziran tarihinde sandıklarda göstereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın sevgili kadınlar. AKP’yi götürecek olan, Erdoğan’ı götürecek olan güç buradadır. Kadınlardadır. İzmirlilerdedir, İzmirli kadınlardadır” diye konuştu.

Buldan'ın konuşmasının ardından program sona ererken, Buldan kadınlar ile birlikte iftar programına katılmak üzere Alsancak'a geçti.