Günün öne çıkan haberleri

6 Ekim 2018: Günün öne çıkan haberlerini derledik...

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, yeni yasama döneminde partilerinin Meclis'te ne yapacağını ve Meclis'in ne kendileri için ne anlama geldiğini değerlendirdi. Paylan, "Hem Meclis'te hem de sokakta bu mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

 

MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin Sol Parti’nin soru önerisini yanıtlayan Merkel hükümeti, 2018 yılında 13 soruşturmanın açıldığını bildirdi. Ancak hükümet ‘devlet sırrı’ diyerek soruşturmaların ayrıntılarını vermedi.

Türkiye’deki medya krizi, en az Türk Cumhuriyeti tarihi kadar eskiye dayanıyor. Ancak medyanın bu ülkedeki durumu hiç bugünkü kadar kötü olmamıştı.

 

AKP hükümetinin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısı son günlerde tavan yapmış durumda. Ekim ayının ilk beş gününde toplam 560 mülteci Yunanistan topraklarına ayak bastı.

KCK Genel Başkanlık Konseyi, Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen uluslararası 9 Ekim komplosu’nun yıldönümüne ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Koçer kültürünü şehrin göbeğinde yaşatma çabası içerisinde olan Hediye anayı asıl farklı ve çekici kılan otoriter kişiliği, ülkesine ve kültürüne olan bağlılığıydı.

Rehin tutulan DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven, AKP ve Türk yargısından beklentilerinin olmadığını belirtti.

Erdoğan’ın talimatıyla Üsküdar Belediyesi tarafından yıkılan Esentepe Camisi’nin İmar Barışı kapsamında olduğu ortaya çıktı.

HDP'ye dönük siyasi soykırım operasyonlarında bugün en az 49 kişi gözaltına alındı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Nobel Barış Ödülü’nü alan Êzidî Kürt Aktivist Nadia Murad’ı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden jinekolog Dr. Denis Mukwege’yi kutladı.

Frankfurt'ta düzenlenen "Yapım aşamasındaki Devrim" konulu konferansta konuşan Debbie Boockhin, "Kapitalizmi yıkmaklı, ekolojik, feminist bir dünya yaratmak istiyorsak mücadeleyi yükseltmeliyiz" dedi.

Cumartesi Anneleri, polis engeline rağmen bu hafta da buluştu. Eylemde, HDP'li Vekil Hüda Kaya darp edildi.

Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay HDP'den TİP'e geçti. TİP tarafından yapılan açıklamada, HDP ile ortak mücadelenin süreceği vurgulandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, "Yoldaşlığımız farklı aşamaya geçiyor" dedi.

Almanya’da Hambach Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararını kutlamak ve yenilenebilir enerji kullanımı için binlerce kişinin katıldığı kömür karşıtı bir eylem yapıldı.

 

Erdoğan rejimine bağlı Türk askerleri, Lice'nin Birlik (Çemê Elika) köyünü abluka altına alarak, cami, okul ile yas evine Türk bayrağı astı. Askerlerin ırkçı şarkılar çaldığı ve tehditlerde bulunduğu bildirildi.

 

İdlib konusunda Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşma kapsamında, Ankara’nın himayesindeki çete gruplarının belirlenen tampon bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığı bildirildi.