'Bu topraklarda barışın sağlanması için tecrit sona ermeli'

İmralı'daki tecridin 20 yıldır sistematik bir şekilde sürdüğünü belirten HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, "Bu topraklarda barış ve huzurun sağlanması için tecrit ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit devam ederken geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan İmralı'ya giderek bir görüşme gerçekleştirdi. HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, Öcalan'a yönelik tecrit ve 68 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Güven'in eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İmralı Cezaevi'nde sistematik bir şekilde tecridin 20 yıldır devam ettiğini dile getiren HDP vekili Güzel, "Tecrit sadece İmralı'yı değil tüm Ortadoğu'yu etkiliyor. Türkiye'deki kaosun sebeplerinden biri sayın Öcalan'a uygulanan tecrittir. Türkiye'nin refaha kavuşması için bir an önce tecridin sona ermesi lazım. Sayın Öcalan sıradan bir insan değildir. Kendisi Kürt Halk Önderidir ve milyonlarca kişi tarafından irade olarak beyan edilmiştir. Bundan dolayı milyonların iradesini tecrit edemezsiniz" diye konuştu.

3 yıl önce ülkede can kayıplarının yaşanmadığını vurgulayan Güzel konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tüm dünya diyalog sürecinde barış, demokrasi ve özgürlüğe şahit oldu. Fakat 5 Nisan'dan sonra sayın Öcalan şahsında herkese yönelik bir tecrit dönemi başladı. Bu tecrit sadece sayın Öcalan ile sınırlı kalmadı. Tecrit İmralı sınırlarını da aştı. Öcalan şahsında ağırlaştırılmış tecrit tüm Türkiye toplumu ve muhalif güçlere uygulanıyor. Bu topraklarda barış ve huzurun sağlanması için tecrit ortadan kaldırılmalıdır. "

LEYLA GÜVEN'İN DURUMU KRİTİK

68 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in durumuna dikkat çeken Güzel, "Leyla Güven'in durumu kritik aşamada. Tansiyonu sürekli değişiyor, içecekleri zorla içebiliyor ve şimdiye kadar 14 kilo verdi. Güven daha önce de bazı hastalıklarından dolayı ameliyat oldu. Güven'in düzenli ilaç alması gerekiyor. Diğer cezaevlerinde de tutsakların temel ihtiyaçları karşılanmıyor. B vitamini yasal zorunluluk olmasına rağmen verilmiyor. Açlık grevindeki tutsaklar tekli odalara konularak ölüme terk ediliyor."

Güven'in eyleminin duyulmaması için faşist AKP iktidarının bütün yolları denediğini kaydeden Güzel konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Hükümet tutsakların eyleminin bastırmak için acımasız bir şekilde saldırıyor. Kamuoyu ve Türk basını direnişe gözlerini kapatmış. Hükümet tecridin ortadan kalması durumunda iktidarının sonunun geldiğini biliyor. Bundan dolayı, devlet sayın Öcalan'ın fikirlerinden korkuyor, bu yüzden de tecridi ağırlaştırıyor."