Kürt avukatların yargılandıðı davada avukatlar, Torba Yasa ile kapatılan mahkemenin yetkisiz olduðunu belirterek, "Yok olan bir mahkemenin yargılamaya hakkı yok" dedi, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlıðını yaptıkları için tutuklanan Kürt avukatların yargılandıðı davanın 2. duruşmasına öðle arası verildi.
Ýstanbul 16. Aðır Ceza Mahkemesi'nde gergin başlayan davada mahkeme başkanı ile avukatlar arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Çıkan tartışmalar üzerine verilen aranın ardından devam edilen duruşmada ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaðaçlı, tüm avukatlar adına konuştu.
Yeni çıkarılan Torba Yasa ile özel yetkili mahkemelerin tüm yetkilerinin alındıðını hatırlatan Kozaðaçlı, mahkemenin "yok" olduðunu söyledi.
Mahkeme heyetinin sundukları tüm talepleri "şekli talepler" olarak gördüðü için daha görüşmeden reddettiðini kaydeden Kozaðaçlı, Anayasa'ya aykırılık talebinin de bu nedenle reddedildiðini söyledi.
Özel yetkili mahkemelerin Torba Yasa'nın kabul edilmesi ile "Yok" durumuna düşürüldüðünü belirten Kozaðaçlı, dolayısıyla meslektaşlarının bu mahkeme tarafından yargılanamayacaðını, mahkemenin buna yetkili olmadıðını kaydetti. Kozaðaçlı'nın, "Yani artık sizden icraat beklenmiyor" demesi üzerine mahkeme başkanı, "en güzeli" diye karşılık verdi. Kozaðaçlı ise "Ama emekliliðinizi bizi yargılayarak geçirmeyin" dedi.
'MAHKEME KILIÇ ARTIÐI AMA...'
Dünyanın hiçbir yerinde yetkileri ve görevleri belli olmayan bir mahkemenin olmadıðını ifade eden Kozaðaçlı, siyasi iktidarın başta ÖYM'lerin arkasında olduðunu ancak, "Buralardan adalet çıkmayacaðını gördük" diyerek kapatma kararı aldıðını hatırlattı, "Mahkeme kılıç artıðı ama halen biz bu kılıcın altındayız" dedi.
Tüm yetkileri elinden alınan, yetkileri ve çerçevesi olmayan bir mahkemenin yargılama yapamayacıðını vurgulayan Kozaðaçlı, Anayasa'ya aykırılık taleplerinin kabul edilmesini istedi. Elindeki dosyaların tamamlanmasının ardından "yok" olacak bir mahkemenin, davanın durdurulması için başvuru yapmasını talep etti.
Yetkileri olmayan bir mahkemenin kararı ile tutuklu olan meslektaşlarının da aslında artık tutuklu olmadıðını ifade eden Kozaðaçlı, "Suriye, askeri operasyonlar, müzakereler ortalık toz duman. Bu mahkemeden hukuki bir sonuç çıkmayacaðını biliyoruz. Bu insanlar bu ülkenin en büyük tehdit olarak gördüðü siyasi tutuklunun müvekkiliðini yaptılar. Yani bu ülkenin en tehlikeli görevini yaptılar. Bedelinin ne olacaðını bilerek yaptılar. Ama burada olmaları tutuklanmaları hukuk dışı. Onları bırakın, hukuksuzluða son verin" dedi.
Kozaðaçlı'nın konuşmasının ardından mahkeme öðle arası verdi. Duruşma 14.00'da devam edecek.