Brüksel yeni yol haritası hazırlıyor

Brüksel yeni yol haritası hazırlıyor

Geçtiðimiz hafta Avrupa Birliði liderleri zirvesinde Fransa cumhurbaşkanı Hollande ve Alman başkanı Merkel ile yaşanan krizin ardından Brüksel'deki yetkililerin yeni bir plan üzerinde çalıştıkları öðrenildi. Haziran sonundaki zirveye yetişmesi beklenen "Para, siyaset, banka ve reformlar" başlıklı dört aşamalı plan AB'ye ortak bir disiplini dayatacak.

Almanya'nın önde gelen haftalık gazetelerinden "Die Welt am Sonntag"ın son sayısı "Yeni Avrupa için gizli bir plan" manşetiyle çıktı. Gazete, henüz taslak aşamasında olan planın Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tarafından hazırlandıðını duyurdu.

Haziran ayı sonunda düzenlenecek 6 aylık dönem zirvesi öncesi 23 Mayıs'ta gündem dışı bir araya gelen Avrupa Birliði liderleri ortak bir noktada buluşmamışlardı. Fransa'nın yeni sosyalist cumhurbaşkanı Hollande ortak tahvil "Eurobond"lar dayatırken, muhafazakar Alman başbakanı Angele Merkel bütçe disiplini ve tasarruf önlemlerinin artırılmasında ısrarcı olmuştu.

BRÜKSEL'ÝN YENÝ YOL HARÝTASI

27 üyeli birliði bölme aşamasına getiren krizden çıkmak ve AB içindeki birliði güçlendirmek amacıyla hazırlanan yeni plan ise farklı görüşler dikkate alınarak hazırlandıðı belirtildi. Planın ilk ipuçlarını Merkel "Birliðin önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde nasıl gelişeceði üzerinde çalışmalıyız" diyerek açıklamıştı. Avrupa'nın "yeni yol haritası" olarak adlandırılan planın özellikle 17 üyeliði Euro bölgesi ile geri kalan 10 ülke arasında sıkıntıya yol açabileceði endişesi var.

Planın uygulanması halinde AB anayasasının deðiştirilmesi bile gündeme gelebilir. Çünkü plan Euro üyesi ile olmayan üye ülkeler arasında farklı politikalar dayatıyor. Plan üzerinde çalışan AB yetkilileri ise özellikle Euro bölgesini stabilize etmek için birliði ortak para birimi çatısı altında toplama niyetindeler. "Para, siyaset, banka ve reformlar" konulu dört aşamalı planın ana başlıkları ise şöyle:

PARA: Ulusal bütçeler üzerindeki Avrupa iktidarı güçlendirilecek. Bu durum Alman hükümetini sevindirecek. Fakat mali birlik saðlanırken devlet borçları konusu henüz açıða kavuşturulmuş deðil. Bu konudaki görüş çatışmasının daha uzun bir dönem sürmesi bekleniyor.

POLÝTÝKA: Maliye, vergi, dış işleri ile güvenlik politikalarında Avrupa'nın daha fazla ortak hareket etmesi hedeflenecek. En önemlisi de AB'nin demokratikleşmesi için Avrupa Parlamentosu'na daha fazla inisiyatif verilecek. Fakat bu durumun ulusal devletlerin egemenliðini tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.

REFORMLAR: Avrupa geleceðini güvenlik altına almak için sosyal devlet sisteminden vazgeçilecek. Bunun için de Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in hazırladıðı "Ajanda 2010" programı örnek alınıyor. 2003 yılında sosyal demokrat Schröder, işsizlik parası ile sosyal yardım birleştirmiş, istihdam piyasası reformu ve saðlık reform paketleriyle Almanya'nın sosyal devlet anlayışını baltalamıştı.

BANKALAR: Bankalar sistemi üzerinde daha fazla kontrol saðlanmak için ortak bir bankalar denetleme kurulu oluşturulacak. Amaç ise bankaların vergilerini Avrupa'nın tasarruf korumu fonlarına aktarmak. Ancak böyle bir adamı sadece Euro bölgesi ülkelerin gerçekleştirmesi işe yaramayacak, bütün AB üyelerinin bu konuda hem fikir olması gerekecek.