Bozdağ: Ertelemeyin, iptal edin

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, "referandumun ertelenmesi değil, iptal edilmesi gerektiğini" savunarak, "Referandumun iptal edilmesi ya da edilmemesi halinde neler uygulanacak hepsi ele alındı" dedi. 

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumun tehdit edildiği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının hemen ardından, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada da tehditlere devam edildi. 

Erdoğan'ın Beştepe'deki sarayında saat 21.30'da başlayan ve 23:40'ta sona bulan toplantının ardından hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yaptı. Bozdağ da MGK sonrası referandum için yapılan "gayrı meşru" ve "kabul edilemez" sözlerini tekrarladı. 

Türkiye'nin MGK'yi 22 Eylül'e çekmesi, akabinde Bakanlar Kurulu'nu toplaması ve sınırötesi tezkereyi süresinden önce meclis gündemine getirmesinin "Türkiye'nin referanduma karşı kararlılığının" göstergesi olduğunu söyleyen Bozdağ, şunları söyledi: "Bazı sorunları çözmek için adım attığı söyleyenler yeni sorunlarla karşılaşacaklardır. Sadece Türkiye değil, bütün komşu ülkeler karşı, uluslararası toplum ve BM karşı. Irak’ta Türkmenler ve Araplar karşı. Kürtler içinden de karşı olanlar var. Bunların bir kısmı parlamentodaki oylamaya katılmadı" dedi. 

Bozdağ, "referandumun ertelenmesi değil iptal edilmesi gerektiğini" savunarak, şunları söyledi: "Bu referandumu iptal edin. Bu konu duygusallıkla ele alınacak bir konu değildir, aklı selimle sağduyu ile ele alınmalıdır. Türkiye, referandumun ertelenmesine karşıdır. Türkiye’nin referanduma rızası yoktur. Erteleme bugün tartışılan sorunları ileriye atmak demektir."

Referanduma "komşu ülkeler ve tüm dünyanın karşı olduğunu" söyleyen Bozdağ, referandumun yapılması durumunda da Türkiye'nin tüm ihtimalleri masaya koyduğunu dile getirdi. Bozdağ, "Bütün ihtimaller masaya kondu. Referandumun iptal edilmesi ya da edilmemesi halinde neler uygulanacak hepsi ele alındı" dedi.