BMGK’de İran oturumunda ABD’ye eleştiriler

ABD’nin talebiyle BMGK’de yapılan acil İran oturumunda birçok ülke, dışarıdan müdahalenin yanlış olduğuna dikkat çekti.

İran ve Rojhilat’ta Aralık sonunda rejimin baskıcı politikalarına karşı başlayan isyan devam ederken, rejim, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere bazı ülkelerin ‘müdahale ettiği’ söylemi üzerinden eylemleri boşa çıkarmaya çalışıyor. ABD yönetiminin eylemler üzerinden İran rejimine yaptığı eleştiriler de rejimin ‘dış müdahale’ tezine argüman sunuyor.

Bu gerçek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin talebiyle yapılan acil oturumda da birçok ülke tarafından farklı biçimlerde dillendirildi.

ABD Temsilcisi Nikki Haley, İran yönetimini sert bir dille eleştirirken, gösterilere sert müdahaleye karşı olduklarını yineledi.

Ancak diğer ülkeler ise, İran’daki olayların BMGK’nin gündemine getirilmesine tepki gösterdi. Oturumda Fransa, Britanya, Rusya ve Bolivya temsilcileri, İran’daki isyanın henüz ‘uluslararası barışı tehdit eder düzeyde olmadığı’ tezini savundular.

BMGK’nin daimi ve geçici üyeleri, dışarıdan İran’a yönelik söylemlerin ‘dış müdahale’ olarak algılanacağına da dikkat çektiler.

ABD ise, İran’ın son yıllarda Irak ve Yemen’deki Şii gruplara yoğun askeri destek verdiği bir süreçte İran halkının son 10 yılda yüzde 15 oranında yoksullaştığını söyledi. Haley, İran’ın sadece Suriye rejimini ayakta tutmak için yılda 6 milyar dolar harcadığını da savundu.