BM: Türkiye Kürdistan’daki sivil ölümlerini soruşturmuyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bürosu tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye’de rutin bir şekilde uzatılan Olağanüstü Hal’in yüzbinlerce kişiye yönelik insan hakları ihlallerine neden olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca öz yönetim direnişleri sırasında yaşanan katliamların sorumluları hakkında soruşturma yürütülmediğine de dikkat çekildi.

BM İnsan Hakları Bürosu 2017 yılında Türkiye’de insan hakları konusunda yaşanan gelişmeleri ele aldığı raporunu bugün yayınladı. Raporda Türkiye’deki Olağanüstü Hal, Kürdistan’da yaşanan hak ihlalleri gibi konularda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltildi.

Olağanüstü Hal döneminde Türkiye’de yüz binlerce kişinin keyfi bir şekilde gözaltına alındığını, işkence ve kötü muameleye tabii tutulduğunu, seyahat ve çalışma hakkının engellendiğini, örgütlenme ve ifade hakkının ise ihlal edildiğini ifade eden BM, bunların Türkiye’nin kurumsal ve sosyo-ekonomik yapısında uzun süreli bir etki bırakacak nitelikte olduğunu dile getirdi.

1 Ocak ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan rapora göre Türkiye’deki insan hakları bilançosu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

160 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin raporun yayınlanması nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de 18 aylık Olağanüstü Hal sürecinde 160 bin kişinin gözaltına alındığını, 152 bin kişinin görevden alındığını, gazetecilerin tutuklanıp medya organlarının kapatıldığını ifade etti.

Raporda Türkiye’de 300 gazetecinin tutuklandığını, 100 binden fazla web sayfasına erişimin engellendiğin ve bunların arasında çok yüksek sayıda Kürt internet sayfaları ve televizyonları bulunduğu kaydedildi.

KÜRDİSTAN’DAKİ İHLALLERE ÖZEL BİR YER AYRILDI

BM raporunda Kürdistan’a da özel bir yer ayrıldı. Kürdistan’da cinayetler, işkence, kadına karşı şiddet, orantısız güç kullanımı, ev ve tarihi dokunun yıkılması, kültürel mirasın korunmaması, acil sağlık hizmetlerinin sunulmaması gibi ihlallerin sürdüğü vurgulandı.

Raporda ayrıca Kürt bölgelerinde ifade özgürlüğü konusunda da ciddi kısıtlamaların olduğu kaydedildi.

Öz yönetim direnişleri dönemindeki katliamlar ve sivil ölümleri konusuna da değinilen raporda 2015-16 yılındaki saldırıların sonuçları konusunda soruşturma yürütülmediğinin altı çizildi.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Türkiye’nin sivil ölümlerinin adli soruşturmasını yapmadığına dikkat çekerek Türk İçişleri Bakanlığının 2015-2016 yılındaki operasyonlarda “10 bin 657 terörist etkisiz hale getirildi” ifadesini de eleştirdi. Hüseyin “etkisiz hale getirildi” ifadesindeki belirsizliğin endişe kaynağı olduğunu söyleyerek Türkiye’ye bu kişilerin akıbetleri konusunda daha ayrıntılı açıklama yapma çağrısında bulundu.

Raporun tamamı: