BM önünde 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' talebi yükseliyor

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde düzenlenen oturma eyleminde “Newroz'un direnişçi ruhunu sahiplenerek Önderliğimizi özgürleştireceğiz” mesajı verildi.

25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için BM Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanında oturma eylemi düzenleniyor.

 

Bu haftaki oturma eylem de Kürt halkı ve Kürdistan'ın özgürlüğü uğruna şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Eylem sırasında konuşan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı  Erdal Atasoy, mart ayının Kürt halkı için direniş ayı olduğunu söyleyerek, “Başta Önderliğimiz olmak üzere cezaevleri ve Kürdistan dağlarında direnen gerillalar ve tüm Kürt halkının Newroz'unu kutluyorum” dedi.

Eşbaşkan Atasoy 21 Mart günü Amed başta olmak üzere Kürdistan’ın ve dünyanın dört yanında milyonlarca kişinin Newroz coşkusuna dikkat çekerken, bu coşkunun temelinde 51 yıl önceki Newroz’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve bir grup arkadaşının PKK’nin temellerini atması olduğunu ifade etti.

Newroz alanlarında Abdullah Öcalan'a özgürlük talebinin yükseldiğini hatırlatan Atasoy Amed'de yüzbinlerin talebine Avrupa'dan ses vermek gerektiğini söyledi.

BM'nin tecride ve Kürdistan’da yapılan katliamlara sessiz kaldığı tepkisinde bulunan Atasoy, Lozan Antlaşması'nın yıl dönümünün yaklaştığını anımsatarak 100'üncü yıl kapsamında yapılacak eylemlerin Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için tarihsel öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimine ilişkin İsviçre'de oluşturulan seçim platformu adına söz alan Mehmet Şirvan, Kürtlerin bu seçimdeki rolünün önemine işaret etti.  

Şirvan başta Avrupa olmak üzere İsviçre'de seçmen kayıtlarının bir an önce yapılması ve sandığa gidilmesinin önemine vurgu yaparak Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan yana oy kullanılması çağrısında bulundu.

Aynı saatlerde BM'de 52'nci İnsan Hakları Konseyi Toplantısı sürerken tecride ve Kürdistan’da yapılan katliamlara BM'nin sessiz kalışına karşı sırtlarını dönen Kürdistanlılar burada oturma eylemine devam etti.