Bilgen: Mezarlıklara saldırı tükenmişliğin ilanıdır

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Cenaze ve ölüleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız, mezar taşlarındaki iki kelime sizi tedirgin ediyorsa zaten bitmişsiniz demektir" dedi.

AKP-MHP faşizminin Bitlis ve Varto’daki gerilla mezarlıklarına yönelik saldırısını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, bu saldırıların hem sistem hem de rejim açısından tükenmişliğin ilanı anlamına geldiğini belirtti.

Bilgen, bu uygulamanın Türkiye'de yeryüzünü, toprağın üstünü yaşanmaz kılmakla yetinmeyenlerin, yerin altına da hükmetmeye çalışırken aslında toprağın altındakiler üzerinden, onları seven, onlara değer verenlere bir gözdağı vermeye çalıştığını vurguladı.

Mezarlık saldırılarını bir tükenmişlik ve bitmişliğin ilanı olarak değerlendiren Bilgen, şöyle dedi: "İnsanlık tarihine bakıldığında neredeyse ortak değerlerden birisi cenazelere saygıdır. Cenazelere hürmettir ve cenaze törenlerini her türlü siyasi hesabın ötesinde saygıyla karşılamaktır. Mezarlıklara hakaret, mezarlıklara tahkir, mezarlıklara saldırı hiçbir inanç ve kültürün kabullenebileceği olağan görebileceği bir yaklaşım değildir. Bu aslında ulus devlet çılgınlığının yeryüzünde otorite kurma hastalığı ve saplantısının gelebileceği son noktadır."

Mezarlık saldırılarının iktidar tarafından "güvenlik" politikası olarak değerlendirmesine de tepki gösteren Bilgen, "Bunun bir güvenlik politikası olarak izahı da akıl dışıdır. Yani eğer cenaze ve ölüleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız ve rejiminize onları dahi tehdit olarak görmeye başlamışsanız, mezar taşlarındaki iki kelime sizi tedirgin ediyorsa zaten bitmişsiniz demektir. Zaten hiçbir surette kendinizi güvende hissetmeyeceksiniz demektir" ifadelerini kullandı.