Bilgen: Amedspor’a saldırı münferit değil

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Sakarya maçında Amedspor’a yapılan ırkçı saldırının münferit bir saldırganlık değil, politik yönetimin bir irade beyanı olduğunu vurguladı.

Amedspor’a Sakarya’da yapılan saldırının topluma dayatılan psikolojinin, düşmanlaştırmanın ve ötekileştirmenin tipik bir yansıması olduğunun altını çizen HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, son derece planlı ve tercihli bir yaklaşımla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Saldırının bir topluma yönelik olduğunu kaydeden Bilgen, herkesi Amedspor ile dayanışmaya çağırdı.

Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig'in 7'nci haftasında 13 Ekim’de Sakarya Atatürk Stadyumu'nda Amedspor ve Sakaryaspor karşı karşıya geldi. Maç öncesinde yaklaşık yarım saat boyunca stadyumda "Ölürüm Türkiyem" parçası çalındı.

Stadyumdaki ekranlardan ise askeri operasyon görüntüleri oynatılarak ortam provoke edildi. O anlarda Sakaryaspor taraftarları Amedspor kulübesine saldırdı. Maç sonrası ise Sakaryaspor ekibi ve taraftarları, Amedspor'un soyunma odasına giderek oyunculara ve teknik heyete saldırdı.

Söz konusu saldırılar Amedspor'un Twitter hesabından paylaşıldı. Amedspor’un deplasman maçında uğradığı ırkçı saldırıya tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, sporun evrensel değerlere ve barışa hizmet etmesi gerekirken, Türkiye’de bunun tam tersi bir pratiğin işletildiğini vurguladı.

Sporun Türkiye’deki gerçekliğinde iki karşılığı olduğunu belirten Bilgen, “Ya bir depolitizasyon işlevi yükleniyor; toplumsal duyarlılığın siyasetle buluşmasının engellenmesi ya da tam tersine çatışma, gerilim gibi temel politikaları tahkim etmek için araçsallaştırılıyor” dedi.

SAVAŞ DİLİ SPORU DA ZEHİRLİYOR

Bilgen, bu anlamda Sakarya’daki spor karşılaşmasında dev ekrandan yansıtılan görüntülerin siyasetteki savaş dilinin nasıl sporu da zehirlemek amacıyla kullanıldığının somut göstergesi olduğunu kaydetti.

Meseleyi sadece kişisel, münferit bir saldırganlık olarak tarif etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Bilgen, yaşanan saldırının politik yönetimin bir irade beyanı olduğunu vurgulayarak, “Çalınan müzikler ve izletilen görüntüler, adeta hedef gösteren, ayrımcılığı teşvik eden ırkçı yaklaşımı ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Bu saldırının topluma dayatılan psikolojinin, düşmanlaştırmanın ve ötekileştirmenin tipik bir yansıması olduğunun altını çizen Bilgen, böyle kampanya tarzı yöntemlerle toplumun olumsuz bir yönde mobilize edilmek istendiğine işaret etti.

Geçmişte yaşanan linç girişimleri ve toplu infaz vakaları düşünüldüğünde, bunun son derece kaygı verici bir durum olduğunu ifade eden Bilgen, son derece planlı ve tercihli bir yaklaşımla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti.

SALDIRI BİR TOPLUMA YÖNELİKTİR

Bu provokasyonun nasıl meydana geldiği konusunda HDP Spor Komisyonu’nu devreye soktuklarını aktaran Bilgen, görüştükleri federasyon yönetim kurulu üyelerinin konuyu araştırıp Çarşamba günü açıklama yapacaklarını beyan ettiklerini söyledi.

Yaşananın somut bir tablo olduğunu vurgulayan Bilgen, bunun ertelenmemesi, savsaklanmaması gerektiğini kaydederek, hem Meclis Genel Kurulu’na hem de ilgili komisyonlara taşıyacaklarını belirtti.

Bilgen, bu saldırının, herkesi ’teröristlik’ ve ’bölücülük’le suçlayan anlayışın pratikte toplumu nasıl böldüğünün, ötekileştirdiğinin ve kör şiddete teşvik ettiğinin açık resmi olduğunu kaydetti.

Yaşananların siyasi iklimden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Bilgen, şunları dile getirdi:

“Her gün akşam haberlerinde farklı bir halkın dilini, kültürünü, siyasetini sürekli hedef gösteren, ötekileştiren zihniyet zaten bu tür olaylara zemin oluşturuyor. Burada topluma düşen, bu ötekileştirmeye karşı dayanışma tavrını ortaya koymak ve saldırıya uğrayan Amedspor’a sahip çıkmaktır. Çünkü burada sadece bir spor kulübüne değil, bir kültüre, bir topluma yönelik bir saldırı söz konusudur.”