Bilgen: İktidar bitişini ilan etti

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Sözcüsü Aygan Bilgen’in gündeme ilişkin yaptığı açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

ANA GÜNDEM EKONOMİ

Ülkenin ana gündemi ekonomi. Enflasyon rakamı 12.15 olarak açıklandı. Gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu herkes biliyor. 6.9’luk bir artıştan bahsediyoruz. Bu da hem kamu çalışanlarının hem dar gelirlinin hayatını nasıl olumsuz etkileyeceğini gösteriyor.

ÇALIŞMALARIMIZA SALDIRANLAR HAKKINDA SORUŞTUMA AÇILMADI

28 Nisan’dan bu yana HDP’ye yönelik operasyonlarda 136 kişi gözaltına alındı, 14’ü tutuklandı. Kaymakamların müdahalesi de seçmen iradesi üzerindeki en temel baskılardan birini oluşturuyor. Yine sivil görünümlü çevrelerin parti çalışmalarımıza yönelik saldırılar ve bu saldırıları yapanların hiçbir soruşturmaya tabi tutulmaması bu seçim döneminin ne kadar eşit olacağı konusunda somut göstergedir. Ankara’ da, İstanbul’da, Antalya’da çok sayıda örnek var. Ama güvenliği sağlaması gerekenler hiçbir işlem yapmıyor. Eşbakanlarımızın ziyaretleri sırasında tüm çalışmalar kameralara kaydediliyor, bu baskıyla insanlar yıldırılmaya çalışılıyor. Biz tüm bu baskılara rağmen değişimin önünün açılacağına dair umutluyuz.

DİYARBAKIR’DA SAAT KULESİ YOK

Dün Sayın Cumhurbaşkanı’nın Diyarbakır’da sarf ettiği sözlere prompter bile dayanamadı. Tarihi gerçekleri ters yüz deden mesajlar verildi. 2015 yılında seçim yapıldı ama Cumhurbaşkanı HDP’ye verilen oyların HDP’yi şımarttığını ve HDP’nin halkı sokağa döktüğünü ifade etti. 2015’te şımarıp 2014’te halkı sokağa dökmek mümkün değil. Bu teknoloji henüz icat edilmedi. Tıpkı aya 4 şeritli yol yapmak gibi hayal dünyalarının nereye ulaştığının göstergesi. Diyarbakır’da saat kulesini yıktığımızı söylüyor, oysa Diyarbakır’da saat kulesi yok. Bunlar bütün Diyarbakırlılar tarafından bilinir ama galiba alanda çok Diyarbakırlı yok ki bu söz de alkış almış.

HDP’Yİ BARAJ ALTINDA BIRAKMAK İSTİYORLAR

Bu seçimin ana gündemi HDP’yi baraj altında bırakmaya odaklı. Tabi ki bundan medet ummak hem yüzde 10 barajını kaldırmayıp, HDP’yi baraj altında bırakarak seçimlerden başarıyla çıkmayı ummak tam bir siyasi ahlak sorunudur. Seçmen kimi isterse onu tercih eder. Bu barajın sadece HDP’ye yönelik uygulanıyor olması ve sadece yüzde 10 barajıyla yetinmeyip her türlü engelin HDP‘ye dayatılıyor olması AKP’ye oy veren seçmenler tarafından da değerlendirilebilir, muhasebesi yapılabilir.

Cumhurbaşkanı Kürt sorununun bittiğini iddia etti. Kürt sorununu çözme iddiasıyla yola çıkıp hiçbir şey yapmadan Kürt sorununun bittiğini ilan etmek, Türkiye’de iktidarın bitişini ilan etmesidir

Kobanî eylemleri üzerinden partimize ve adayımız Demirtaş’a yönelik tehdit içeren mesajlar var. Artık siyasi eleştiri olarak tarif edilemeyecek, bu tehdit mesajlarının muhatabı yargı mı seçmen mi kamuoyu tehdit edecek. Biz tam 11 kez Kobanî olayları araştırılsın diye Meclis’te komisyon kurulması önerisinde bulunduk, her seferinde AKP oylarıyla reddedildi. Araştırılmasını istemiyorsunuz gerçeklerin ortaya çıkmasından rahatsız oluyorsunuz ve partimizi hedef gösteriyorsunuz.

Biz hiçbir ölümü onaylamıyoruz. Hepsinin faillerinin bulunmasını istiyoruz. Ama birileri bu ölümleri ayırt ediyorlar. Hepimizin iddianamelerinde net bir tespit var. 5-6 kişinin ölümü ile ilgili yargı süreci işliyor. Ne Bingöl’de hayatını kaybeden emniyet görevlileriyle ilgili ne de hayatını kaybeden partililerimizle ilgili hiçbir yargı süreci yok. Bu bile nasıl bir algı operasyonu ile karşı karşıya olduğumuzun göstergesi.

SANDIK GÖREVLİLERİ OLMAK İSTEYENLER POLİS DENETİMİNDEN GEÇİRİLİYOR

Son günlerde Ümraniye’de bir örneğini bildiğimiz bir olay var. Sandık görevlilerinin kamu görevlisi olmasıyla ilgili zaten bir düzenleme yapıldı, biliyorsunuz. Buna rağmen bu kamu görevlilerinin bile polis denetiminden geçmesi ve uygun olmayanların yerine yeni görevlendirmeler yapılması her şeyi sandıkta bitirme beklentisini ortaya koyuyor. Adeta seçmen iradesini belirlemek, yönetmekle ilgili bir arayıştır bu. Biz bu açıdan Adil Seçim Platformunun arayışlarını, çalışmalarını değerli görüyoruz. Bugünden sonra da barış içinde yaşamı önemseyen herkesi müşahit çalışmamıza katılmaya çağırıyoruz.