Bild, Tunç'un Merkel'e mektubunu yayımladı

Sanatçı Ferhat Tunç, Bild gazetesinde Alman Başbakan Angela Merkel'e mektup yazdı. Erdoğan'ın demokrasiyi tanımayan uygulamalarına tepki gösteren Tunç, Merkel'e Avrupa değerlerini hatırlattı.

Avrupa'nın en büyük gazetesi, Almanya'da günlük basılan Bild, Sanatçı, aynı zamanda Almanya vatandaşı olan Ferhat Tunç'un Angela Merkel'e mektubunu yayımladı.

Tunç, mektubunda Merkel'e, "Erdoğan'ın diktatoryal politikalarına destek vermeyin" diye seslenirken, "Finansal çıkarlar için yüz yılların değerlerini çiğnemeyin. Faşizm de ileri demokrasiler de hepimize ders verebilir" dedi.

'DEMOKRATİK SİYASETE, BASINA SALDIRILARA KAYITSIZSINIZ'

Mektupta, hapisle cezalandırılmak üzere olduğunu vurgulayan Tunç, "Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyorsanız, bu karara şaşıracağınızı sanmam; sadece fikirlerimi gizlemediğim için, Avrupa için de tehdit içeren, tüm dünyanın bedduasını alan IŞİD'le mücadele edenleri andığım için bu ceza ile karşı karşıyayım. Burada mesele ben değilim. Mesele edinmemiz gereken, demokratik siyasete, basın özgürlüğüne dönük saldırılar ve açıkçası sizlerin bütün bunlara kayıtsızlığı" diye belirtti.

'BU BİR DİKTATÖRYAL HAMLE'

Türkiye'de milyonlarca kişinin oy verdiği HDP'nin baskı altında olduğunu hatırlatan Tunç, şunları yazdı: "Siyasetimizin yüz akı olan Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde olması size kadar herkesi rahatsız ve tedirgin etmeli. Milletvekili olan Leyla Güven'in, Gültan Kışanak'ın, Sebahat Tuncel'in, Figen Yüksek Dağ’ın özgürlüğünden alıkonulması, Ahmet Altan da dâhil olmak üzere, çoğu Kürt basınından yaklaşık iki yüz gazetecinin tutuklu, ya da bir kısmının 'kaçak' yaşamak zorunda olması da."

"Onca yıllık politika deneyiminizle, bunun diktatoryal bir hamle olduğuna katılmıyor olamazsınız" mesajını veren Tunç, şunları da ifade etti:

'FİNANSAL ÇIKAR İÇİN DEĞERLERİNİZİ ÇİĞNEMEYİN'

"Finansal çıkarlar için yüz yılların değerlerini çiğnemeyin ve Türkiye'nin ekonomik krizindeki anti-demokratik uygulamaların payını görün. Faşizm de ileri demokrasiler de hepimize ders verebilir.

Tarihten çıkarımları, hesaplaşmaları yoğun bir ülkenin lideri olarak sizin, evrensel insan haklarını; Türkiye'deki güncel gelişmeleri unutmadan kararlar almanızı umuyorum."