Beştaş: HDP'yi zayıflatamazlar, maskeleri düştü

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP-MHP iktidarının 'maskeleri düşüyor diye' yürüyüşü engellemek istediğini belirterek, "HDP'yi zayıflatamazlar" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’nin 15 Haziran’da başlattığı Demokrasi Yürüyüşü'ne ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Beştaş, 1 Haziran’da, HDP eş genel başkanları tarafından açıklanan tutum belgesinin demokratik mücadele ve yürüyüşünü kapsayan bir program olduğunu ifade etti. Beştaş, “Sanki bu vekillerimizin, milletvekilliklerinin düşürülmesi üzerine alınan ani bir karar gibi algılandı. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var. Tabii ki Leyla Güven ve Musa Farisoğulları, Enis Berberoğlu milletvekilliklerinin düşürülmesini kabul etmiyoruz. Bu demokratik yürüyüşü elbette vekillikleri düşürülen, rehin alınan bütün arkadaşlarımıza ilişkindir” dedi.

'MEDYA PATRONLARININ İKTİDARLA ARASI İYİ!'

Yürüyüşlerinin basın yayın organlarında çok güçlü tartışıldığına dikkat çeken Beştaş, şunları belirtti:
"Her TV kanalında konunun uzmanı olmayanlar ‘HDP neden yürüyor, HDP ne yapmaya çalışıyor’ diye tartışıyor. Ayı zamanda suçlayıcı, yargılayıcı, cevap hakkı tanımayan ve bize söz hakkı vermeyen bir şekilde bizi tartışmaya devam ediyorlar. Medyanın tutumu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Biz buradayız, Meclisteyiz, Türkiye’nin her yerindeyiz. Bize mikrofon uzatmayan medya organları bizi bizsiz tartışamazlar. Biz bundan sonra RTÜK için ayrı ayrı başvurularımızı yapacağız. Aynı şekilde savcılıklara suç duyurularımızı da yapacağız. Biz medya patronlarının, holdinglerinin iktidarla aralarını çok iyi olduğunu ve aralarında bir anlaşma olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

‘MASKELERİ DÜŞECEK DİYE KORKTULAR!'

Beştaş, bugün itibarıyla 16 ilde yürüyüşün engellenmesi için 'yasak' kararı alındığını belirterek, "HDP’nin yürüyüşünü engellemek için iller yasaklandı. Pandemiyle birlikte sokağa çıkma yasağı kararı zar zor alan, maske dağıtamayan, vatandaşı virüse karşı korumasız bırakan iktidar, HDP onların maskelerini düşürmesin diye korkudan illeri yasaklıyorlar. Zaten bizim kararımız sembolikti. Biz mitingler planlamadık, pandemi koşulları düşünerek gerekli tedbirleri alarak bu demokrasi yürüyüşünü planladık. Çünkü iktidar virüsü kendisi için tıpkı 15 Temmuz gibi, diğer birçok olayda olduğu gibi bir fırsata dönüştürdü” şeklinde konuştu.

‘HDP'Yİ ZAYIFLATAMAZLAR'

"Siyasi olarak bize karşı söz kuramayanlar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik çıkıp bir parti adına ‘biz bu yürüyüşlere izin vermeyeceğiz’ diyor" ifadesini kullanan Beştaş, şöyle devam etti:
"Ömer Çelik kimdir, AKP’nin sadece sözcüsüdür. İçişleri Bakanlığı kolluktan sorumlu bütün yetkileri bulunan bir şahıs değildir. Bir de dün bir TV programında aynı Ömer Çelik ‘biz Kürt vatandaşlarımıza demokrasi perspektifi ile yaklaşıyoruz’ diyor. Bu yürüyüşü sadece HDP’ye oy verenler, sadece Kürtler için değil, Türkiye’de dışlanan, ötekileştirilen, hakları gasp edilen, çocuğun, kadının, gencin herkes için bu yürüyüşü başlattık ve devam edeceğiz. AKP ve CHP seçmenleri için de yürüyoruz, çünkü bir karartma politikası devrededir.
Darbeye karşı insanları tepki vermeye çağıran bir iktidar, bugün bizim yürüyüşümüze hangi yüzle, hangi gerekçeyle karşı çıkabilir? Biz darbeye karşı bugün meydanlardayız. Ve bu yürüyüşümüz devam edecektir. Bizim yürüyüşümüzden öcü gibi korkuyorlar! HDP’yi zayıflatacaklarını sanıyorlar ama yanılıyorlar. Biz de demokrasi yürüyüşünün bir kolu olarak Ankara’dayız, Meclis’teyiz. Buradayız , mücadeleyi yükselteceğiz.”

İŞGALCİ SALDIRIYA TEPKİ

Beştaş, gazetecilerin soruları üzerine Güney Kürdistan'daki işgalci saldırılara değinerek, şöyle dedi:
"İktidarın bu konudaki temel politikası gündemi değiştirmek. Bütün dünya koronavirüs ile uğraşırken, kendileri Maxmûr Kampı’na, sivillerin yaşadığı alanlara bombalarla saldırıyor. Ben kendimi bildim bileli Türkiye her yere harekât yapar. Ortadoğu’daki politikanın Türkiye yurttaşlarına kaybettirdiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.”