Belediyeyi parasız bırakan kayyum zam uygulamasına başladı

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm taşınmaz malları satan ve belediyeyi parasız bırakan Van kayyumu, şimdi de gözünü halkın cebindeki paraya dikti. Parasız kalan Van kayyumu, toplu taşımaya araçlarına da zam getirdi.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, yurttaşları soymaya devam ediyor. Belediye’nin tüm kaynaklarını AKP ve yandaşlarına peşkeş çeken kayyum, şimdi de halkın parasına göz dikmeye başladı. Göreve gelir gelmez, yüzlerce kişinin işine son veren ve onlarca kurumu kapatan kayyum, DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yoksul vatandaşların yararlanması için açtığı belediye bağlı Halk Emek fırınlarını kapattı. Vatandaşlar halk ekmek fırınlarında ekmeği 500 kuruşa alırken, Halk Emek fırınlarının kapatılması sonucu yoksul vatandaşlar ekmeği 1 lira 100 kuruşa ekmek almak zorunda kaldı. Atanmış Van kayyumu, DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlara hafta bir gün ücretsiz ulaşım hakkını iptal ederek, kadınlardan da o gün para alınmaya başlandı.

HALKIN BELEDİYESİ, DEVLETİN BELEDİYESİ OLDU

Halkın belediyesini devletin belediyesi haline getiren kayyum, bu seferde gözünü cadde ve sokaklara dikti. Van’ın tüm cadde ve sokakları paralı hale getirerek vatandaşları soymaya başladı. Halkın belediyesi olan DBP Van Büyükşehir Belediyesi’nin tüm gelirini kendi yandaşlarına ve AKP’lilere peşkeş çeken Van kayyumu, şimdi de belediye ait tüm taşınmaz malları zararına yandaşlarına satarak, belediyeyi büyük zarara uğratıyor.  Bunlarla yetinmeyen kayyum şimdi de, yeni aldığı zabıtalarla esnafa ve halka saldırmaya başladı. Yıllardır Van’ın cadde ve sokaklarında seyyar satıcılık yapan yüzlerce esnaf, kayyumun adamları ve polislerin saldırısına uğradı. Vatandaşların iş yapmasını engelleyen kayyum, esnafa yüksek vergiler koymaya başladı.

EN YOKSUL ŞEHİRLER, KÜRT ŞEHİRLERİ ÇIKTI

Başta Van olmak üzere bölge illerinde uygulanan askeri uygulamalar, sınır ticaretinin yasaklanması, yayla ve kırsal kesimlerin askeri bölge ilan edilmesi gibi yasakçı uygulamalar, işsizliğin yükselmesine ve üretimin durmasına neden oldu. İşsizliğin bu kadar yüksel olduğu yerlerin başında Van ili geliyor. Van’da her iki kişiden biri işsizken, Vanlı yurttaşlar iş bulmak için Türkiye’nin Batı illerine göç etmek zorunda kalıyor.  Tüm bu uygulamaların sonucu olarak, devletin kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlarla bu gerçekler gün yüzüne çıktı. TÜİK’in açıklamasında, başta Van olmak üzere tüm Kürt şehirleri en yoksul şehirler olarak kayda geçti. Türkiye’de Van’ın en yoksul illerin arasında olmasına rağmen, Van kayyumu, belediyede çalışan yüzlerce kişinin işine son vermesi, halkın mallarına satmaya başlaması, başta ekmeğe zam getirmesi ve cadde ve sokakları paralı hale getirmesi ve kadınların ücretsiz ulaşım hakkını iptal etmesi geldi.

KAYYUM BU SEFER ULAŞIMA ZAM YAPTI

Bunlarla yetinmeyen kayyum son olarak ulaşıma da zam yaparak halkı soymaya devam ediyor. 750 kuruş olan öğrenci 1 lira 250 kuruş olurken, 1 lira 500 kuruş olan tam bileti ise 2 lira yaptı. Kürt illerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce insan Van’a geçmesi nedeniyle, Van’da işsizlik ve yoksulluk had safhada. Bunlara rağmen Van kayyumunun uygulamaları tepkilere neden oldu.