BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, televizyonlardaki dizi filmlerde Kürtlere ve diðer halklara yönelik ırkçı yaklaşımlarla, kadına yönelik cinsiyetçiliðin kin ve nefret söylemleriyle toplumsal çatışma zemini yarattıðına dikkat çekerek, sanata ve sanatçıya özgürlük ve özgünlük ilkelerine saygı duymak üzere ayrımcı öðeler barındıran, bu yönüyle toplumsal ayrışmaya sebep olan dizilerin içerikleri ve söylemlerinin önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Televizyonlarda yayınlanan dizi filmlerde Kürt halkı ve diðer halklara yönelik ırkçı yaklaşımlar ile kadına yönelik cinsiyetçi öðeleri barındırdıðına ilişkin BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, TBMMye Meclis Araştırması sundu. Bu öðelerin kin ve nefret söylemleri ile toplumsal çatışma zemini yarattıðına dikkat çeken Baluken, sanata ve sanatçıya özgürlük ve özgünlük ilkelerine saygı duymak üzere ayrımcı öðeler barındıran, bu yönüyle toplumsal ayrışmaya sebep olan dizilerin içerikleri ve söylemlerinin önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talebini TBMM Başkanlıðına sundu.
Sözkonusu dizilerin milyonlarca izleyiciye ulaşmakla beraber, bazılarının yurt dışında da izlendiðini belirten Baluken, Geleneksel yaşamın çözülmesi ile beraber Türkiyede insanlar daha çok teknolojiye vakit ayırmaya başlamıştır. Modern yaşam tahayyülünün en klasik örneði de televizyonlardır. Kitap okuma oranı ile karşılaştırdıðımızda televizyona ayrılan vakit Türkiyede çok yüksek seyirler izlemektedir. Türkiyede dizilerin içerikleri, karakterler ve içerikleri her zaman tartışma konusu olmuş, siyasetçilerden topluma kadar tartışmalar geniş bir yelpazede seyretmiştir. Dizilerin içeriði ve dizilerin vermek istediði mesajlara bakıldıðında bazı dizilerin özellikle siyasetin toplumu ve toplumsal düşünceyi bir yöne kanalize etmek üzere şekillendiði açık bir şekilde ortadadır. Bu kapsamda; bazı dizilerin ortaya koyduðu düşünce militarizmi, cinsiyetçiliði ve sorgulamayan-apolitik toplum yaratma üzerinedir ifadelerinde bulundu.
DÝZÝLER KÜRT DÜŞMANLIÐI VE CÝNSÝYETÇÝLÝK ÜRETÝYOR
Türkiyede milliyetçiliði, erkek egemen anlayışı kapsamına alan resmi ideolojinin çaðırıcıları olarak gösterimde olan dizilerin Kürtleri ve kadınları başta olmak üzere tüm muhalif kesimleri öteki/düşman mantıðı üzerinden deðerlendirdiðini kaydeden Baluken, Bu dizilerin hedefleri ve yarattıkları karakterlerin toplumsal gerçekliðe yansıması ırkçılık tezahürleri, kadınların şiddet görmesi, takım elbiseli silahlı mafyatik kişilerin toplumsal yaşamda yer etmesine sebep olmaktadır. Başbakan Erdoðan hakkı ve makamsal görevi olmamasına raðmen Osmanlı tarihini gerçeklerin kurgulaştırılması üzerinden ele alan bir diziye yönelik eleştiriler yönelterek, adli ve idari makamlara talimat vermektedir. Başbakan bu haksız yaklaşıma karşın,her bölümünde Kürt düşmanlıðı ve cinsiyetçilik üreten dizilere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmazken, bu çeşit dizilerin bir kısmının da devlet televizyonunda yayınlanmasına izin vermektedir diye belirtti.
Baluken, gösterimde olan dizilerin sanatın özgürlüðü ve özgünlüðü ilkelerine dokunmaksızın, ırkçılıðı, milliyetçiliði, kadın karşıtlıðını, çocuklar için zararlı düşünsel ve davranışsal yönlendirmeler içeren diziler, çizgi dizi-filmlerle ilgili anti militarist, cinsiyet eşitlik ve özgürlükçü, demokrasi ve doðaya saygıyı esas alan kriterlerin belirlenmesi, bu konuda toplumu olumsuz yönlendirecek anlayışların belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması talep etti.