BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Türkiye'nin Suriye politikasında açıkça savaşın tarafı haline geldiðini belirterek, yarın partilerinin genel merkez yöneticileriyle yapacakları deðerlendirme toplantısından sonra planlamalarını kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve Muş Milletvekili Demir Çelik başkanlıðında Kızıltepe Belediyesi Toplantı Salonu'nda, Suriye'ye (Batı Kürdista) sınırı olan Kürt illerinin il, ilçe ve belde belediye başkanları, il ve ilçe başkanları toplantı gerçekleştirildi.
TÜRKÝYE AÇIKÇA SAVAŞAN TARAF HALÝNE GELDÝ
Toplantının ardından konuşma yapan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, uzunca bir zamandır Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bir hal aldıðını belirterek, "Hatay ilimizde çok ciddi derecede sıkıntı yaşadık. Sınır adeta ortadan kalktı. Suriye tarafından savaşan güçlerin Hatay'a geldiði oralarda lojistik destek ve eðitim aldıðı ve gece Suriye'ye döndüðü bir süreç yasandı. Ceylanpınar-Kızıltepe ve beldelerinde böyle bir politika izliyor Türkiye. Son 15 gündür Ceylanpınar'dan çok açık bir şekilde Türkiye'nin bilgisi dâhilinde, gözetiminde hatta korumasında silahlı militanlar Ceylanpınar'dan karşıya Serêkaniye geçiyorlar. Orada bir takım çatışmalar yaşanıyor. Bu ciddi bir sorundur çok ciddi bir problemdir. Türkiye açıkça savaşan taraf haline gelmiştir. Ve ne yazık ki bu tutumu Suriye'deki halkların genel çıkarı üzerine deðildir" diye konuştu.
"Çok acık bazı çeteler Türkiye'nin bilgisi ve himayesi altında Ceylanpınar'da karşıya geçirilmiştir. Serekaniye geçirilmiş orada çatışmalar yasanmış orada sivil halka karsı siyasi cinayetler işlenmiştir. Bu savaş uluslararası ve Türkiye'nin iç hukukuna da uymayan yasadışı bir faaliyettir" diyen Kışanak, AKP hükümetinin Suriye'de izlediði yanlış siyasi politikayı artık pratik bir tehlike haline getirdiðini söyledi. Kışanak, bu politikanın hem Suriye'deki halkların birbirini kırmasına, birbirlerine karsı silah kullanmasına zemin olduðunu hem de bu çatışmaların Türkiye'ye sirayet etme riskinin yüksek olduðunu aktardı.
PLANLAMA YARIN AÇIKLANACAK
"Kürtlerin haklarını yok sayan Kürtlerin özgürlük arayışlarına karşı çete faaliyetlerini destekleyen bir Türkiye hem Suriye'de Kürtlerle diðer halkların karsı karsıya gelmesine hem de bu çatışmanın il ve ilçelere de sıçramasına zemin olabilir. Çok tehlikeli bir politikadır" diye konuşan Kışanak, bundan sonra sürece ilişkin pratik planlamalar yapacaklarını ifade etti. Kışanak, yarın partilerinin genel merkez yöneticileriyle yapacakları deðerlendirme toplantısından sonra bu konuda partilerinin planlamasını kamuoyu ile paylaşacaðını dile getirerek, "Bu konudaki politik, örgütsel gücümüzü imkânlarımızı halkın bu konuda durusunu sonuna kadar barışçıl halkların yan yana kardeşçe yaşayacaðı bir ortamı tesis etmek için kullanacaðız. Bu kışkırtan çatıştıran, karşıtlaştıran politikanın karşısında biz sonuna kadar barışı, kardeşliði, özgürlüðü savunan bir politika izleyeceðiz" dedi.
AKPNÝN POLÝTÝKASI TEHLÝKELÝ
"Türkiye'nin organize ettiði bu çete faaliyetini önleyemezsek, bu çok büyük yanlışlara ve kötü sonuçlara yol açabilecek bir sürecin başlangıcı olabilir" diyen Kışanak, "Bunu önlemek herkesin görevidir sadece BDP'nin deðil. Türkiye'de demokratik tüm kamuoyunu halkların kardeşliðinden yana olan halkların barış içerisinde yan yana yaşamasından yana olan herkes bu konuda bir tutum almalıdır. Suriye'de demokratik bir rejim inşa edilmeli, bu demokratik rejim içerisinde herkes haklarını ve özgürlüklerini kullanmalı, Suriye'de çok kimlik, kültürlü, inançlı bir ülkedir. Bunu koruyan bu özgürlükleri teminat altına alan bir siyasi geleceði inşa etmek, için herkes çalışmalı ancak şu anda AKP hükümetinin uyguladıðı bu politika tam tersine bunu ortadan kaldırmaya iç çatışmaya yönelik bir düzeye gelmiştir tehlikelidir. Bu konuda uyarımızı yapıyoruz" diye konuştu.
Kışanak, Suriye sınırına yakın olan ilçe, belde ve köylerin hiçbirinde yaşam riskinin olmadıðını ve 8 Kasım'a kadar bile Ceylanpınar'da hiçbir sorunun yaşanmadıðına dikkat çekerek, "Ta ki 8 Kasım gecesi Türkiye'nin bilgisi denetimi, kontrolü altındaki çeteler Ceylanpınar'dan karşıya Serekanîyê'ye geçirildi. Ve orada bir çatışma yaratıldı. Demek ki güvenlik sorunu Türkiye'nin politikasından kaynaklanıyor. Türkiye bu politikasından vazgeçecek. Halkların kardeşçe yan yana özgür hukuk içerisinde yaşamasına teşvik eden bir siyaset izleyecek, çete faaliyetlerini yapmayacak. Çete faaliyetleri var diye insanlarımıza 'yerinizi yurdunuzu terk edin' diyemeyiz. Tam tersine insanlaşanımızla birlikte olacaðız. Bir tek ailenin bile göç etmesine gönlümüz razı olmaz. Tabi ki insanlarımızın yasam riski olmasın ama bunu güvence altına alabilecek tek şey hükümetin doðru politika izlemesidir. Bu tür çete faaliyetlerine bulaşmamasıdır" dedi.