BDP gıda krizi için meclis araştırması istedi

BDP gıda krizi için meclis araştırması istedi

BDP, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde hayvancılık ve tarım sektöründe yaşanan sorunların araştırılması ve gıda sektöründeki tekelleşmenin ortaya çıkartılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

BDP Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde hayvancılık ve tarım sektöründe yaşanan sorunların araştırılması, gıda sektöründeki tekelleşmenin ortaya çıkarılması, uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmaların tarıma etkilerinin tespit edilmesi, çiftçinin, üreticinin haklarını gözeten ve her insanın hakkı olan temiz, ucuz ve saðlıklı gıdaya erişim hakkının saðlanması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Uluslararası gıda örgütlerinden gıda krizinin derinleştiðine dair uyarılar geldiðine dikkat çeken Tuncel, araştırma önergesi gerekçesinde "Küresel nüfusun giderek gıda arzının gerisinde kaldıðı vurgulanarak son yirmi yıldır küresel gıda üretimi yılda yüzde 2'den fazla artarken nüfusun büyüme oranı yüzde 1,14 olduðu belirtilmektedir. Bu veriler, dünyadaki gıda üretiminin nüfus büyümesinden daha fazla olduðunu göstermektedir. Görüldüðü üzere küresel gıda fiyatlarının yükselme nedeni üretim yetersizliði deðil, adil paylaşımın olmamasından kaynaklanmaktadır. Gıda üretimi olmasına raðmen dünya genelinde yaklaşık 3 milyar insan yeterli gıdaya erişememektedir. Dünyadaki açların sayısı 1.02 milyara ulaşmış durumdadır" dedi.

Tarım piyasalarındaki gıda tekellerini belirten Tuncel, "Tekelci konumlarından yararlanarak girdi fiyatını yüksek belirlerken, ürünlerin alımında çiftçileri aşırı fiyat kırmaya zorlayarak çiftçiler sömürülmektedir. Türkiye'de de bu olumsuz tabloya raðmen hükümet uyguladıðı küresel şirket yanlısı politikalardan kaynaklandıðı bilinmesine raðmen uygulamaya tüm hızıyla devam etmektedir" diye kaydetti.

IMF'YE ENDEKSLÝ POLÝTÝKA DEÐÝŞMELÝ

Tuncel, Türkiye'de 2000'li yılların tarım politikalarının temelinin, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalarla atıldıðını hatırlattı, "Uzmanlar dünyada gıda krizine dikkat çekerken, Türkiye'de tarımdan yana bazı politikaların deðiştirilmesi üzerinde durmaktadır. Çiftçilerin, üretimden pazarlamaya zincirin tüm halkalarına tüketicilerle birlikte sahip kılınması, şirket tarımcılıðı yerine küçük aile çiftçiliði hükümetler tarafından merkezi politika olarak benimsenip uygulanması ve temel gıda maddeleri uluslararası ticarete konu edilmemesi, temel gıda maddelerinde kendine yeterliliði esas alacak politikalar geliştirilmesi yönünde öncelikli adımların atılması gerekmektedir" deðerlendirmesini yaptı.