GÖRÜNTÜLÜ

Bayık: Kürtler kazanacağı gibi insanlığa da kazandıracaktır

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, dün Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılan Newroz’a görüntülü bir mesaj gönderdi. Bayık mesajında, “Kürtler kazanacağı gibi insanlığa da kazandıracaktır” dedi.

Bayık’ın mesajı şöyle: “Newroz bir kültürdür. Eğer Newroz kültürü ortadan kalkmış olsaydı, bugün Kürtler de ortadan kalkmış olurdu. PKK Newroz ile mücadeleyi büyüterek, Kürtleri büyüttü, Kürtleri büyüttükçe Newroz’u daha da anlamlı kıldı. Bu ikisini bir araya getirerek, birbirlerini tamamlamasını sağladı.

Biliniyor; PKK mücadelesiyle birçok tarihi değeri elde etti ve tarihi gelişmeler yarattı. Bunlardan biri de Newroz’un direniş ruhunu yeniden geliştirmek ve büyütmektir. Bu esas üzerinden Kürt halkı içinde yeni bir direnişçi ve özgürlükçü ruh geliştirdi. Eğer PKK bu direniş kültürünü geliştirmemiş olsaydı, Kürt halkının özgürlük mücadelesi bu şekilde gelişmez ve büyümezdi. Halkın mücadelesini büyüterek Newroz’u büyüttü, Newroz’u büyüterek halkın mücadelesini daha da geliştirdi. Direniş kültürü ve direnen halk gerçeği bu şekilde ortaya çıktı.

PKK kurulup mücadeleye başladığında Newroz’un direniş ruhunu yeniden diriltmeyi ve bununla mücadeleyi büyütmeyi kendisine esas aldı. Bu temelde Kürt halkını eğitti, geliştirdi, Kürt halkını Newroz direniş ruhuyla silahlandırdı. Bu Kürtlerin eline büyük bir silahı vermekti tabi.

Mazlum Doğan Newroz direniş ruhunu daha da büyütmek için Diyarbakır zindanında 12 Eylül darbesini protesto eylemini gerçekleştirdi. O eylemden sonra mücadele büyük gelişti. Büyük şahadetler yaşandı. Bunlar Newroz şehidi oldular. Bu da Newroz’un direniş kültürünü, ruhunu daha da büyütmüş oldu. Ardından büyük serhildanlar gelişti. Serhildanlar kendileriyle büyük kazanımlar ortaya çıkardı. Kürdistan’da her şart altında direnen halk gerçeği, özgürlük ve demokrasi mücadelesi geliştiren halk gerçeği işte bu serhildanlarla gerçekleşti. Bu kendisiyle birlikte Kürdistan’da büyük ve tarihi değişimler yarattı. İşgalciliğe, her türlü zulme direnen halk gerçeği bununla yaratıldı. Kürt halkı serhildanlarla büyük kazanımlar sağladığı için başını eğmiyor. Onun için de Kürt halkı Newroz halkı durumuna geldi. Gelişen direniş kültürü Kürt halkının esas kültürü haline geldi. Şimdi de bu kültürle adım adım kazanımlarını büyütüyor. Newroz diriliş ruhuyla yaratılan kültürü ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmez. Faşist işgalci Türk devleti ne tür saldırı geliştiriyorsa geliştirsin Kürtlerin bu direniş kültürünü artık ortadan kaldıramaz. Çünkü Kürt halkı bu kültürü artık içselleştirmiştir. Bununla da soluksuz bir şekilde kendisini yenileyerek, güçlendiriyor.

Bu direniş kültürünün kökleri tarihten geliyor. PKK bu tarihsel kökler üzerinden direniş kültürünü büyüterek bugünlere geldi. Dolayısıyla bu temele dayanan bir kültürü de hiç kimse ortadan kaldıramaz. Faşist işgalci Türk devleti bu kültürü tasfiye etmeye çalıştıkça, o kendisini daha da büyütecektir. PKK mücadele tarihi bunu onlarca kez ispatlamıştır. Bundan sonra daha da büyüyerek gelişecektir. Bu kültürle Kürdistan’ın birçok şehir ve kasabası tarihi direnişler geliştirdi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesi uğruna büyük bedeller ödedi. Ama yine de tek bir kez olsun faşist diktatörlük karşısında geri adım atılmadı. İnanıyorum ki bu büyük direnişleri gerçekleştiren yerler bundan sonrada bunu sürdüreceklerdir.

Bilindiği gibi faşist işgalci Türk devleti iki yıldır her türlü imkanı kullanarak halkımızın direniş gücünü kırmak için saldırı geliştiriyor, fiziki ve siyasi soykırım uyguluyor. Bunun için her türlü imkanı kullanıyor. Halkımız da bu inkar imha ve soykırım siyasetine karşı büyük bir direniş geliştiriyor. Bununla da özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürüten tüm halklara örnek oluyor. Halkımız bu mücadelesiyle, faşist Türk devletinin iradesini kesinlikle kıracak ve boşa çıkaracaktır. İşgalci güçlerin halkımıza yönelik geliştirdiği saldırıları kesinlikle tersine çevirecektir. Bu büyük kazandıracaktır. Belki bu mücadeleyi yürüterek çok acı çekiyor, bedel ödüyor. Ancak bu kendisi için büyük sonuçları da ortaya çıkarıyor.

Mehmet Tunç, Cizre’de, ‘Biz önünüzde diz çökmedik ve hiçbir zamanda çökmeyeceğiz. Halkımız bizimle gurur duymalı’ dedi. Kürt halkının gerçekliği Mehmet Tunç’un dile getirdiği gibidir. O açıdan halkımız bugün destanlar yazıyor. Halkımız tüm parçalarda Newroz’un direniş ruhuyla, Önder Apo’nun yarattığı özgürlük ruhuyla özgürlük ve demokrasi mücadelesini büyütecek, kazanacak ve herkese de kazandıracaktır. Kürtler kazanacağı gibi insanlığa da kazandıracaktır.

Newroz’un ruhu demokratik ulus ruhu, halkların kardeşlik ruhu, birlikte yaşam ruhu ve birbirine karşı sorumluluk duyma ruhu vardır. Bu ruhla eğitilmiş olan Kürt halkı sadece kendisi için özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütmüyor, Ortadoğu halkları ve insanlık için bu mücadeleyi yürütüyor. Bu mücadelede öncülük ediyor. Bunun için de büyük bedel ödüyor.”