Baxoz'da 20 günde 9 bin sivil tahliye edildi

QSD,  9 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında çoğunluğunun DAİŞ'li ve aileleri olmak üzere 9 bin sivili Baxoz'dan tahliye etti. Teslim olmayı kabul etmeyen ve sayıları bin 500 civarında olan çetelere yönelik operasyona başladı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Dêra Zor'un Hecîn kasabasına bağlı Baxoz köyünde dar bir alana sıkıştırdığı DAİŞ çetelerinin elinde bulunan sivilleri kurtarmak için 9 Şubat'ta durdurduğu operasyonuna dün akşam saat 18.00'da yeniden başladı. 9 Şubat'tan bugüne kadar Baxoz'da bulunan ve çoğunluğu DAİŞ'lilerin ailelerinden oluşan binlerce sivil açılan koridorlarla tahliye edildi.

Baxoz'da bulunan ve büyük çoğunluğu yabancılardan oluşan DAİŞ'lilerin bir kısmı ise tahliyeleri kabul etmeyerek, savaşacağını belirtiyor. Sayıları bin 500 civarında olduğu tahmin edilen DAİŞ'lilerin önceki aylarda bölgeden çıkmak isteyen sivilleri ihanetle suçlayarak cezalandırması ancak son tahliyeler karşısında sessiz kalması ise dikkat çekiyor.

20 GÜNDE 9 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

QSD operasyon odasının ANF'ye verdiği bilgilere göre, 9 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında Baxoz'dan 9 bin sivil tahliye edildi ve tahliye edilenlerin büyük büyük bölümünü DAİŞ'lilerin aileleri, yaralı örgüt üyeleri ve savaşmama kararı alan üyelerden oluşuyor. Önceki dönemlerde savaşmak istemeyen üyelerini cihat yolundan sapmakla nitelendiren DAİŞ'in son tahliyelerde birçok üyesinin teslim olması karşısındaki sessizliği de dikkat çeken başka bir konu.

YABANCILARDAN OLUŞAN 1500 DAİŞ'Lİ

QSD komutanlığından alınan bilgilere göre, Baxoz'da kalanların büyük kısmını Uzakdoğu, Türki cumhuriyetler, Avrupa ülkeleri, Çeçenistan ve Türkiye gibi ülkelerden DAİŞ'e katılan örgüt üyeleri oluşturuyor. Baxoz'da birkaç sokakta kalan ve bin 500 civarında olduğu tahmin edilen DAİŞ'linin nasıl bir taktik izleyeceği tam olarak belli değil.

DAİŞ ZAMANA OYNAMAYA ÇALIŞTI

9 Şubat'ta başlayan tahliyeleri ağırdan alan DAİŞ, bölgeye gönderilen araçlara tahliye edilecek kişileri azar azar bindirerek, zamana oynamaya çalıştı. Ancak aralarında çocukların da bulunduğu söz konusu kişilerin zarar görmemesi ve son noktada operasyona gölge düşmemesi için azami özen gösteren QSD, 20 gün boyunca 9 bini aşkın kişiyi tahliye ederek, güvenli bölgelere taşımayı başardı.

BAXOZ'DA SİVİL KALMADI

Bölgede DAİŞ üyelerinin dışında sivil kalmaması ve bu DAİŞ üyelerinin de teslim olmayı kabul etmemesi üzerien 1 Mart günü saat 18.00'da QSD savaşçıları bölgeye operasyon başlattı. QSD komutanlarından Ednan Efrîn, Baxoz'da kalan siviller ve teslim eden DAİŞ'liler ile ailelerinden 9 bin kişi tahliye edildi. 1 Mart itibariyle köyde sivil kalmadı ve kalan çetelerin de teslim olmaması üzerine savaşçılarımız operasyona başlamıştır dedi.

GECE BOYUNCA ÇATIŞMALAR YAŞANDI

QSD savaşçıları, sivillerin tahliyesinin ardından Baxoz'da teslim olmayı kabul etmeyen DAIŞ çetelerine yönelik operasyon başlatması sonrası bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı. Gece boyunca devam eden ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sonrası QSD savaşcılarının üç koldan da ilerleme sağladığı belirtildi.

KUZEY VE DOĞU SURİYE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Diğer yandan tahliye edilen binlerce DAİŞ'li ve ailelerinin yargılaması ve barındırılmasını yanı sıra uyrukları oldukları ülkelerin sessizliği Kuzey ve Doğu Suriye için büyük tehlike arz ediyor. Binlerce çete üyesi ve ailelerinin barındırılması ve ıslah edilmesi için gerekli altyapıya sahip olmak Kuzey ve Doğu Suriye'de DAİŞ'in uyuyan hücreleri de düşünüldüğünde yeni bir mücadele stratejisine ihtiyaç duyuyor.