Suriyedeki şiddetin dozu artıyor. Şam rejimine baðlı güçler ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki savaş, Batı Kürdistan şehirleri hariç giderek her yere sirayet ediyor. Taraflar hiçbir şekilde Cenevre Savaş Sözleşmesine uymuyor. Savaşın faturasını halk ödüyor. Her gün onlarca, hatta yüzlerce sivil yaşamını yitiriyor. Ýnsanlar evlerini, barklarını terk ederek kendileri açısından daha güvenli saydıkları başka bir yerleşim alanına göç ediyor. Fırsatını bulanlar ise Türkiye, Lübnan, Mısır, Irak gibi ülkelere göç ediyor.
Bu kuralsız ve bir o kadar kirli savaşın galibinin kim olacaðı ise henüz netlik kazanmadı. Yıkılmış, binlerce insanın öldüðü bir ülkede, geleceðin nasıl şekilleneceði ise herkesi ciddi ciddi düşündürüyor. Ýnsanlar kanlı bir rejimin pençesinden, kanlı bir hesaplaşmayla kurtulmaya çalışıyor. Yara-bere içindeki halk yıkılmış, harap olmuş, küle dönmüş bir ülkede yeniden yaşamayı umut ediyor. Ancak bu umut çok uzak bir ihtimal gibi duruyor.
SURÝYEYÝ IRAKIN AKIBETÝ BEKLÝYOR
Ýç savaş Suriye rejimini güçsüz ve dayanaksız kılarken, yeni kanlı bir hesaplaşmanın kapısını sonuna kadar açıyor. Bütün göstergeler tıpkı Irakta olduðu gibi kanlı, bıktırıcı ve tüketici bir iç savaşın sürekli olabileceði sinyalini veriyor.
Mart 2003te Saddam rejimi Baðdatta çöktüðü zaman, Irakta insanlar yeni bir dönemin başlayacaðını sanıyorlardı. Ama öyle olmadı. Ne özgürlük, ne demokrasi ve ne de huzur geldi. Federal Kürdistan hariç-ki burada da Türk istihbaratının da teşvikiyle kanlı saldırılar yapıldı-Irak bir kan gölüne döndü. Bombalar artık günlük hayatın bir parçası haline geldi. Ölen insanlar sadece bir rakam olarak anılmaya başlandı.
Örneðin birkaç gün önce herkes Suriyeyi konuşurken, Irakta 27 yerde birden bombalı saldırılar yapıldı. Resmi rakamlara göre 117 kişi-ki bunların hepsi sivil-yaşamını yitirdi. Bu dünya medyasında, sadece iki satırlık bir haber olarak yer aldı. Hepsi o kadar.
Suriye şimdi aynı akıbetle karşı karşıya. Şam rejimi çöküşe giderken, ne yazık ki arkasında iyi şeyler bırakmıyor. Belki de yüz binlerce insanın öleceði, milyonlarca insanın sakat, evsiz-barksız kalacaðı bir felaketi peşi sıra sürüklüyor. Geçmişte Lübnanda, şimdi ise Irak ve Afganistanda olduðu gibi yıllara yayılacak bir iç savaşı peşinde getiriyor.
Çünkü; rejim içte zor, baskı, şiddet ve istihbarat gücüyle, dışta ise soðuk savaşın yıkılan parametreleri üzerinden ayakta kalmak için direniyor. Rejim zor ve şiddet kullanarak ayakta kalmaya çalıştıðı sürece, daha fazla bölgesel ve uluslararası gücü sorunun tarafı haline getiriyor. Oyunun aktörü yapıyor. Dahası rejimin yerine geçmeye hazırlanan güçlerin bazıları geleceðe ilişkin, daha şimdiden rejime benzemeye başlıyor.
SURÝYEDE ÝÇ BOÐAZLAŞMA TEHLÝKESÝ KAPIDA
Suriye rejimi hiç bir dönemde demokrasiye, çoðulculuða, halkların haklarına saygı göstermedi. Ancak Türkiyedeki Kemalist laikliðin bir başka benzeri olan Baas laikliðinden dolayı Şam rejimi Suriyede çoðunluk olmayan Alevi, Maruni, Dürzi, Ermeni, Süryani, Çerkez gibi farklı etnik-dinsel toplulukların hem desteðini aldı, hem de onlar için adeta bir sigorta işlevi gördü. Rejim sadece bununla kalsaydı belki bu gün Suriye iç boðazlaşmanın eşiðine gelip dayanmayacaktı.
Alevi orijinli Şam rejimi 1982de olduðu gibi Sünni Müslümanların halk hareketini kanla bastırdı. Ýktidara geldiðinden beri toplumun ezici çoðunluðu için kan, gözyaşı, sürgün ve cezaevi oldu. Müslümanlar arasında-Kürtler hariç-zaman içinde rejime duyulan nefret ve öfke giderekten iktidarda olan Esad ailesinin Alevi kimliðine karşı kin ve nefrete dönüştü. Ve rejim iç boðazlaşmanın taşlarını kendi eliyle döşemiş oldu.
Bu nedenle rejime karşı savaşanlar, aynı zamanda intikam duygusuyla yanıp tutuşmaktalar. Şam, Halep kapılarına dayanan bu güçler bundan dolayı aleviler mezara, Hıristiyanlar Lübnana diye baðırmaktalar.
Her iki tarafın kin ve nefret söylemi, iktidar hırsı, egemen olma arzusu kontrol dışına çıkıyor. Halklar, inançlar ve etnik gruplar arasındaki bütün köprüleri dinamitliyor. Makas açılıyor. Tıpkı Irakta olduðu gibi, Suriye bölgesel güçlerin savaş alanı haline geliyor. Sorun kör bir savaşa dönüşüyor. Deðim yerinde ise, Suriye Sırat Köprüsünün üstünde yürüyor. Geçip, geçemeyeceði, bunun ne kadar bir süre alacaðı ise ufukta görünmüyor.
KÜRTLER SIRAT KÖPRÜSÜNDE
Bu karmaşa ve iç savaş başladıðından beri Kürtler ısrarla taraf olmaktan uzak duruyorlar. Ateşin Kürdistana ulaşmamasına, Kürdistanın bir savaş alanına dönüşmemesine özel bir itina gösteriyorlar. Halende çözümü barışçıl ve demokratik yöntemlerde arıyorlar.
Ancak gelişmeler Batı Kürdistanlıların niyet ve arzularını aştıðı içindir ki, onları zorunlu olarak tedbirler almaya, başta güvenlik olmak üzere, kendi kendini yönetmek için hamleler yapmaya zorluyor. Bütün güçler-Hewler ittifakı gereði-Batı Kürdistanda kansız, barışçı bir geçiş için çalışıyor. Bu konuda azami bir dikkat gösteriliyor. Kışkırtıcı, çatışma ve gerginliðe yol açacak bir dil ve davranıştan uzak duruluyor. Hatta yanlış anlamalara yol açma ihtimaline karşın özgürlük, eşitlik ve demokrasiye susamış Kürt halkı sevincini gizliyor.
Birkaç hafta önce güçlerini birleştiren Batı Kürdistanlı örgüt, parti ve kuruluşlar Kobani, Efrin, Derika Hemko ve Amude gibi kentlerin yönetiminin Kürtlere geçmesini önemli buluyorlar, ama bunun yeni başlayan bir sürecin ilk adımları olduðunun bilincindeler. PYD başta olmak üzere Hewler ittifakında yer alan bütün güçler şımarıklıða, zafer sarhoşluðuna, rehavete asla yer olmadıðını da biliyorlar. Hayalleri var, ama her zamankinden çok gerçekçiler.
Çünkü Batı Kürdistan Sırat Köprüsünden geçiyor. Bu köprünün bir ucunda Şam rejimi ve onu yıkmaya çalışan, ama halen Kürtler konusunda kafası net olmayan muhalefet güçleri, diðer ucunda ise Kürtlerin her türlü kazanımını ortadan kaldırmayı kendine stratejik hedef yapmış statükocu Türkiye, Ýran ve Arap gericiliði duruyor. Kürtlerin geçmek zorunda olduðu bu Sırat Köprüsünde ABD, AB, Rusya gibi devler ise cirit atıyor. Oyun kuruyor.
En son PYD eş başkanı Salih Müslimin ANFye yaptıðı açıklamada Batı Kürdistanda son birkaç gündür olup bitenleri Burada olanlar halkımızı korumak için yapılan hareketlerdir. Kimseye karşı deðildir diyerek tarafları daha soðukkanlı olmaya davet etmesi boşuna deðildir.
Bu nedenle Batı Kürdistanlı güçler-bazı aklı evellerin baðımsızlık önermesinin aksine-her türlü tedbiri akıllıca almaya çalışıyorlar. Adım, adım ilerliyorlar. Erken, ama sonu hüsranla sonuçlanacak bir zaferden çok, kalıcı, barışçıl ve demokratik bir Suriyenin yeniden inşasına da katkı sunacak bir yol-yöntem izlemeye çalışıyorlar.
ANKARA YENÝ TUZAKLAR PEŞÝNDE
Bu yazı kaleme alındıðı saatlere kadar Ankara hükümetinden ciddi manada yapılmış resmi bir açıklama gelmedi. Ama medya üzerinden yürütülen bir karalama ve hazırlık var. Bunun önümüzdeki günlerde artması muhtemel görünüyor. Türk gazete ve televizyonları, özellikle de Fethullah Gülen cemaatine ve hükümete yakın yayın organları Kürtleri dolaylı olarak soykırımla tehdit ediyorlar. Bu konuda yalan haberler üretmekten, Suriyeli muhalif güçler adına sahte video çekmekten, sahte bildiri ve açıklamalar yapmaktan kaçınmıyorlar.
Örneðin Haber-Türk gazetesi Özgür Suriye Ordusunun Kürt güçlerine ültimatom verdiðini yazıyor. Hükümet yanlısı Star gazetesi ise Güney Kürdistan sınırından yaklaşık olarak 800 Kilometre uzaklıktaki Kobani ve Efrin kentlerine Peşmergelerin girdiðini iddia edecek kadar ileri düzeyde yalan ve paçasından cehalet akan bir haberi manşete taşıyor.
Ancak bunlardan daha önemlisi Zaman gazetesi Salı günü Nusayri ve Kürt devletine asla müsaade etmeyiz manşetiyle dolaylı da olsa Batı Kürdistan halkını soykırımla tehdit ediyor. Zaman bu tehditini Özgür Suriye Ordusu komutanlarına dayandırmayı da ihmal etmiyor.
Son günlerde artan bu kara propaganda haberleri boşuna deðil. Yeni bir tuzaðın, kirli bir oyunun kokusu var burada.
Bilindiði gibi Ankara rejimi ve medyasının ilk tuzaðı Batı Kürdistanda erken bir doðumu saðlayarak, rejimin hışmını buraya çekmekti. Bu konuda teşvik edici ve yalanla beslenen bir propagandanın şahidi olduk. Ancak Kürtler Ankaranın kurduðu tuzaða düşmediler. Savaşta mümkün olduðunca tarafsız kalmaya, barışçıl yol ve yöntemleri seçmeyi tercih ettiler. Ediyorlar. Bu konuda sonuna kadar ısrarcı olacaklarını söylemek yerinde olur.
Şimdi Ankara Batı Kürdistana ikinci tuzaðını kurmak istiyor. Kürtleri Şam rejimi ile kanlı bir savaşa tutuşan Özgür Suriye Ordusu ile karşı karşıya getirmek ve çatıştırmak istiyor. Bunun arzusu ve hevesi içinde yanıp tutuşuyor. Bu kirli tuzaðın başarıya ulaşıp ulaşmaması, Suriyedeki iç savaşın geleceðine baðlı olduðu kadar, Kürtlerin izleyecekleri taktik ve stratejiye de baðlı olacak. Ancak Kürtlerin örgütlü gücü, birliði, halka güven, demokratik, çoðulcu ve laik bir yönetim tarzı, diðer parçalardaki ve diasporadaki Kürdistanlıların gösterecekleri dayanışma bu tuzaðı boşa çıkarır.